?>

Şanlıurfa’da isotun acı serüveni başladı

Tadı ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin olmazsa olmazı pul biber, kadınların ellerinde zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Şanlıurfa’da ilkbaharda ekilen, bakım ve sulamanın ardından Ağustos ayı başında hasat edilmeye başlanan kırmızı renkteki biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor. İsot üreticileri tarafından pazarlardan veya tarlalardan satın alınan biberler, çalışan kadınlar tarafından saplarından ve çöplerinden ayıklanıyor. Daha sonra özel makinelerden geçirilen biberler yere serilen bezlerin üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Çeşitli işlemlerden geçen biberler, isot veya biber reçeline dönüşüyor. Kentte zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak hava altında çalışan işçiler, aile bütçelerine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor. Şanlıurfa’nın tescilli ürünü isot, bu yıl tezgahlarda kalitesine göre kilogramı 150 ila 300 lira arasında satışa sunuluyor.
İsot üreticilerinden Zübeyir Polat, zor bir iş yaptıklarını belirterek, “Biberi hal pazarından alırız. Halden aldıktan sonra burada işçilerin yardımıyla biberin kökü çekilir. Bu sefer makine yardımıyla biberin tohumu ayrılır. Tohumu ayrıldıktan sonra 3-5 parçaya ayrılır, sergiye serilir. Kurutma aşaması başlar. Hem isotun acısı hem de güneşin sıcaklığı altında biber işi çok zor. Zahmet bir iştir. Sabah 05.30 - 06.00’dan akşam saat 20.00’ye kadar işimiz devam eder. Fiyatlar değişiyor. Sabit bir fiyat şimdilik yok” dedi.
İsot yapımında çalışan kadınlardan Elif Demir, “Kadınlar isotu saplarından ayırıyoruz. Biz de makinelerde çekiyoruz. Makineden işlendikten sonra el arabaları ile bezlerin üzerine seriyoruz. Kuruduktan sonra tırmıkla üzerinden geçiyoruz. Topluyoruz, çadırı açıp tere koyuyoruz. Ter işleminden sonra siyah rengini alıyoruz. Ardından tekrar makinelerden geçirip eliyoruz. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Yevmiyemiz 300 TL’dir” şeklinde konuştu.
İsot yapımında çalışan kadınlardan Meryem Demirkır ise “Sabah saat 06.00’da geliyoruz. Geldiğimiz gibi sergileri açıyoruz. Serme işlemi sonrası isotları karıştırıyoruz. Diğer kadınlar gibi bizde isot yapımında çalışıyoruz. Yoruluyoruz, ellerimiz yanıyor ve nasır tutuyor. Mecbur olduğumuz için üşenmeden çalışıyoruz. Bizim işimiz böyle birkaç aylığına böyle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

Nijerya'da 116 silahlı çete üyesi yakalandı

2023-08-29 07:39 - Dünya

Diyarbakır'da 3 PKK elemanı öldürüldü

2023-08-26 11:41 - Güncel

ABD'de geçit töreninde silahlı saldırı: 7 yaralı

2023-08-26 21:05 - Dünya

Diyarbakır Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi tıp fakültesine 60 öğrenci kazandırdı

2023-08-24 12:34 - Eğitim

Son 10 yılda 427 işçi hayatını kaybetti

2023-08-24 11:08 - Güncel

Rusya: Erdoğan - Putin görüşmesi yakında yapılacak

2023-08-29 00:46 - Dünya

Mardin’de görev değişikliğine giden mülki amirler belli oldu

2023-08-24 07:05 - Güncel

Sason'da 'Hayat namazla güzeldir' etkinliği düzenlendi - VİDEOLU

2023-08-28 10:32 - Eğitim

Ekonomik güven endeksi açıklandı

2023-08-29 10:21 - Ekonomi

Saldırıya uğrayan şahıs evinde öldü

2023-08-24 00:59 - Güncel

İlgili Haberler

Saylak ve Aras’tan ’Tarımda Ortak Akıl’ vurgusu

06:28 - Ekonomi

Samsun’da "Ne Kadar Bilinçli Bir Tüketiciyiz" paneli

18:32 - Ekonomi

GZO Başkanı Nurittin Karan: “FİSKOBİRLİK 15 yılda 4 milyar TL zarar etti"

18:13 - Ekonomi

Denizli Büyükşehirden arıcılara ekipman desteği

17:12 - Ekonomi

BM destekli güneş ocakları çürüdü

16:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da gençlere yönelik iş birliği protokolü imzalandı

17:18 - Güncel

Malatya Şehitliği’nde kabirler rutin olarak temizleniyor

16:52 - Güncel

Araç Yağ Değişimine Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor

15:19 - Diyarbakır

Bismil’in Işıklar Mahallesi’nde Kutbettin Kahraman Vefat Etti

15:02 - Diyarbakır

Uzmanlar Uyarıyor!

14:50 - Diyarbakır