?>

Şap hastalığına karşı hayvanlara aşılayın uyarısı!

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığında aşılamanın önemine değinen Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, bu hastalığın rüzgarla bile bulaşma özelliği olduğunu belirterek üreticilere hayvanlarını aşılama uyarısında bulunuldu.

Güncel - 12 ay önce

Şap hastalığı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen bakteriyel bir hastalık olarak öne çıkıyor. Bu hastalıkla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ciddi önleyici tedbirler almaya devam ediyor. Son olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için Tarım ve Orman Bakanlığı yeni bir aşılama sistemi geliştirdi. Buna göre, ülke genelinde 29 Ocak’tan 31 Mart’a kadar bütün hayvanlara ücretsiz şap aşısı yapılacak.
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, geçtiğimiz günlerde başlayan aşılama zamanının üreticiler ve hayvanlar için önemli olduğunu belirtti. Şap hastalığının hayvancılık sektörüne darbe vurduğunu vurgulayan Rüzgar, “Şap çok tehlikeli bir hastalık. Çok büyük bir verim kaybına neden oluyor. Ekonomik olarak hayvancılığa darbe vuruyor. Bunun için bakanlık, il, ilçe müdürlükler ve veteriner hekimler olarak sürekli yol, işletmeleri, hayvan pazarlarını ve kesimhaneleri sürekli kontrol ediyoruz. İl ve ilçe dışına sevki yapılacak bütün hayvanların şap hastalığına karşı bütün aşılarının yapılıp yapılmadığını kontrol ediyoruz. Sevkiyatları buna göre izin veriyoruz. Şap aşısı yapılmamış hiçbir hayvanı ilçe dışına göndermiyoruz. Şap, yedi türü olan bir hastalık. Ülkemizde görülen tipleri var. Bunlarla ilgili bakanlık ve şap enstitüsü aşılarını geliştirdi. Biz de bu aşıları veteriner hekimler eşliğinde hayvanlara yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bu hastalığın rüzgârla bile bulaşma özelliği var”
Mahallelerde ve köylerde vatandaşların büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının yer aldığı ahırlarının girişlerinde şap hastalığına karşı birtakım önlemler alması gerektiğine dikkat çeken Rüzgar, şöyle konuştu:
“Veteriner hekimler her işletmeye girdiklerinde hijyene dikkat ediyorlar. Kontrollerde ayrı enjektör kullanıyorlar. Vatandaşlar kendilerince haralarının veya hayvan barınaklarının girişlerine dezenfektan çukuru oluşturmalılar. Girip çıkarken çizmelerini dezenfekte etmeleri gerekiyor. Mahallede veya köyle dolaşıp eve girdikleri zaman bu hastalığı bulaştırabilirler. Bu hastalığın rüzgarla bile bulaşma özelliği var. Üreticilerin çok dikkat etmeleri gerekiyor. Veteriner hekimler gerekli eğitimi ve bilgilendirmeyi yapıyorlar. İşletmelere gittiklerinde özellikle şap hastalığı konusunda üreticileri bilgilendiriyorlar.”
“Hayvan başka ilden geliyorsa veteriner sağlık raporu olması gerekiyor”
Son olarak üreticilerin büyükbaş veya küçükbaş hayvan satın alacağı zaman şap aşısının olup olmadığını kontrol ettirmesi gerektiğine değinen Rüzgar, “Vatandaşlar özellikle aşısı ve kontrolleri yapılmamış hayvanları ahırlarına almamalılar. Hayvan alacaklarsa ilçe müdürlüğümüze gelerek aşı ve sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığını sormaları gerekiyor. Hayvan başka ilden geliyorsa veteriner sağlık raporu olması gerekiyor. Bu rapor şap aşısı yapılmamışsa verilmiyor. Vatandaşlar ahırlarda başka hayvanlarla teması engellemeliler. Yılda üç defa vatandaşlar mutlaka şap aşılarını hayvanlarına yaptırmalılar” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Batman’da köy yolları açılıyor

2024-01-30 15:34 - Bölge

Diyanet İşleri Başkanlığı 16 kadın il müftü yardımcısı alacak

2024-01-28 06:49 - Güncel

Diyarbakır için yoğun yağmur ve kar uyarısı!

2024-01-25 16:26 - Diyarbakır

Çermik’te E-sınav merkezi hizmete girdi

2024-01-28 13:29 - Diyarbakır

Ocak enflasyon verileri ne zaman açıklanacak?

2024-01-25 12:25 - Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

2024-01-25 14:00 - Ekonomi

Ocak ayının son cuma hutbesi: Mülk Sûresi'nden mesajlar

2024-01-26 12:58 - Güncel

Lüks araç ithalatında sahte fatura usulsüzlüğü incelemede

2024-01-31 09:34 - Asayiş

Otomobil istinat duvarından düştü: 2 ölü, 1 yaralı

2024-01-26 00:17 - Güncel

BM Filistin Raportörü Albanese'ten UNRWA'ya desteği kesen ülkelere tepki: Soykırıma ortak oluyorlar

2024-01-28 00:48 - Dünya

İlgili Haberler

Samsun’da ihtiyaç sahiplerine 2,2 milyar TL’lik sosyal yardım

21:42 - Güncel

Vücudundaki kırıklara aldırmadı, özel izinle eşi ve 2 çocuğunu son yolculuklarına uğurladı

21:32 - Güncel

Başkan Işık’tan bakanlığın kararına uymayan berberlere tepki

20:53 - Güncel

Sakarya Büyükşehir ‘yeşil şehir’ hedefi için yeni stratejiler geliştiriyor

20:48 - Güncel

Bitlis balı coğrafi işaret alarak tescillendi

19:53 - Güncel

Günün Manşetleri

Göçmenleri kağıt havlular arasına saklayan çete üyerine 16 yıla kadar hapis talebi

17:08 - Asayiş

Diyarbakır'da Altın Fiyatları Rekor Kırıyor

14:21 - Diyarbakır

Avcısuyu Mahallesi'nde çağrı

13:50 - Diyarbakır

Ali Gaffar Okkan ve 5 Polis Memuru 24. Yılında Anıldı

13:39 - Diyarbakır

Diyarbakır Özel Harekat Şube Müdürlüğü Tatbikatı Göz Kamaştırdı

13:19 - Diyarbakır