?>

Serpme kahvaltı devri bitiyor, Diyarbakır'dan işletmeler karara destek veriyor

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl'ün israfı önlemek amacıyla serpme kahvaltının son bulacağı açıklamasına meşhur kahvaltılarıyla bilinen Diyarbakır'daki işletmelerden de destek geldi. İşletmeler karara destek vererek, porsiyon sisteminin uygulanması ve tüketiciye özel menünün tüketimi azaltacağını dile getirdi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ülke genelinde son zamanlarda serpme kahvaltıya rağbet arttı. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl ise serpme kahvaltının ülkede yıllık 100 milyar TL’yi bulan israfa neden olduğunu belirterek, uygulamanın sona ereceğini açıkladı. Tedarik zincirleri ile yapılan araştırma da Türkiye’de yaklaşık 18 milyon ton gıdanın israf edildiğini ortaya koydu.
Restoranlarda ve kafelerde porsiyon kahvaltı uygulaması yakın zamanda devreye girmeye hazırlanırken, Doğu ve Güneydoğu'da meşhur kahvaltılarıyla bilinen Diyarbakır'dan da işletmeler karara destek verdi. İşletmeler, vatandaşların tüketiminin azalacağını ve maliyetlerinin de düşeceğini kaydetti. Porsiyon kahvaltı uygulaması tüketicinin de yaklaşık yüzde 50 kara geçmesini sağlayacak.

“Ürün çokluğu doğal beslenmeyi yok ediyor” Ürünlerin kahvaltı masasında aşırı tüketimi ve israfından kaynaklı doğal yöntemlerle üretilen ürünlerin yetişmediğini ve serpme kahvaltıların hazır gıda usulü yapıldığını aktaran tabelasız kahvaltıcı olarak bilinen ve doğal üretimiyle anılan Alaadin Kılıç, alınan karara destek verdiğini söyledi. 2003’ten beri porsiyon sistemiyle çalıştığını söyleyen Kılıç, “Serpme kahvaltı ülke ekonomisine yıllık milyonlarca zarar veriyor, karar çıktı. 2003’ten beri aslında bu mücadelenin içindeyiz. Bugün bunun gündeme gelmesi daha sevindirici, bunu destekliyoruz. Çünkü hemen hemen ülkenin her ilinde gastronomi etkinlikleri düzenleniyor. Bu konu işlenmeliydi, tam da zamanında alınmış bir karar. Biz de müşterilerimize hep yiyebildiğiniz kadar alın, ödeyebildiğiniz kadar ödeyin. Bununla israfı önlemiş olacağız. Sağlık açısından da porsiyon yöntemi en önemli yöntem" dedi. "Diyarbakır kahvaltısının ünü artık ülkeyi aşmış durumda. Dışardan gelen yerli ve yabancı turistler genelde serpme kahvaltı tercih ettikleri için biz de zor durumda kalıyoruz" diyen Kılıç, "İşletmeciler olarak bu durumdan biz de rahatsızız. Görsellik, gözü doyurmak ya da bir öz çekim yapmak için serpme kahvaltı tercih ediliyor. Doğala yetişmek serpme kahvaltıda zor. Bir turizm bölgesinde günde bir işletmenin 500 kahvaltı attığını farz edersek bunun doğal olarak yetişmesi çok zor. Bu ister istemez kalitesizliğe yansıyor, sağlıklı beslenen insanlar porsiyon usulüyle giderse ürünlerden lezzette almış olur" diye konuştu.

"Müşterinin isteği üzerine menü hazırlanması gerekiyor" Örneğin 60 tabağın 100 TL’ye geldiğini, o 60 tabakta kalite ve hizmet aramamak gerektiğini aktaran Kılıç, "Bizim işletmemizde porsiyon usulü kahvaltı içecek dahil 30 TL’ye geliyor. Ama serpmeye gidildiğinde her ürün bir maliyet ve bu da müşteriye yansıyor. Bu da iki taraf için zarar. Yemediği ürüne para veriyor, bu da kendilerinin ekonomisine de zarar veriyor. Birçok kahvaltılarda üç çeşit reçel masaya gidiyor, kimse de o kadar çeşit reçel yemiyor. Yetkililerin aldığı kararı sonuna kadar destekliyoruz ve elimizden ne geliyorsa yaparız. Müşterinin isteği üzerine menü hazırlanması gerekiyor. Bizim verdiğimiz menülerle müşteriye yeme zorunluluğu getirilmemeli, müşteriye kural konulmaması lazım. Porsiyon usulüyle sunmak gerekiyor, doymuyorsa porsiyonu artırılır ve israf olmadan yediğini öder. Bu da yediğini ödediği için mutlu olmasını sağlar” değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Kaza sonucu ayağı şişen genç, doktorlardan çare bekliyor

2022-11-02 10:18 - Güncel

Ekolojik Kreş’te cumhuriyet coşkusu

2022-10-28 13:20 - Kültür Sanat

Jandarmadan 3 milyon 400 bin kaçak makaron operasyonu

2022-11-01 09:28 - Güncel

Diyarbakır'da ailelerin evlat nöbeti kararlılıkla devam ediyor

2022-11-01 14:11 - Güncel

Eski çelik çaydanlıklar hayat buluyor

2022-11-02 09:21 - Kültür Sanat

“Çocukların Gözünden Cumhuriyet” resim sergisi açıldı

2022-10-28 13:27 - Kültür Sanat

Başkan Beyoğlu, "Bağlar için yapacağımız çok iş var"

2022-11-01 15:16 - -

Diyarbakır’da yılda 800 bin ton süt elde eden üreticiye süt sağım makinesi dağıtıldı

2022-10-26 14:51 - Ekonomi

Erzincan’da öğrenciler Cumhuriyet Bayramı’na özel koreografi oluşturdu

2022-10-29 11:12 - Kültür Sanat

“Bizim Kızlar” deplasmandan 3-0’lık galibiyetle döndü

2022-10-31 10:01 - Spor

İlgili Haberler

CANiK’in ABD üretimi ilk ürünü tanıtıldı

09:52 - Ekonomi

Karakaya: ’’MÜSİAD ailesi içerisinde görevlendirilmiş olmaktan büyük bir gurur ve onur duyuyorum”

21:58 - Ekonomi

TEPAL Genel Kurulu’nda Cafer Özgen güven tazeledi

21:48 - Ekonomi

Sinop’ta İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı

21:02 - Ekonomi

İstanbul ve Sivas İş Dünyası, İSO’da Buluştu

18:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Trafik Çilesi: Vatandaşlar Çözüm Bekliyor

15:11 - Diyarbakır

Sağlık Çalışanları:Göreve Hazırız

15:02 - Diyarbakır

Veysi Usta, 40 Yıldır Ferdi Tayfur’un Eserlerini Dinliyor

13:49 - Diyarbakır

Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Esnafı ve Vatandaşları Zorluyor

13:45 - Diyarbakır

İşitme Cihazlarının Önemi Artıyor

13:22 - Diyarbakır