?>

Sonbahar habercisi alıç tezgahlarda yerini aldı

Dünyada en çok Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da olduğu görülen alıç, ülkemizde daha çok Sivas ve çevre illerde yetişiyor. Şifa kaynağı olarak da bilinen alıç meyvesi, Diyarbakır'da tezgahta yerini aldı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Sonbaharın habercisi alıç, semt pazarları ve seyyar tezgahlarda yerini aldı. Ülkemizde belirli yerlerde yetişen zengin C vitamini ile dolu olan alıcın birçok hastalığa iyi geldiği değerlendiriliyor. Daha çok bağışıklık sistemi için sirkesi yapılan bu meyve, tezgahlarda kilosu 20 TL’ye satılıyor.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Gazi Caddesi’nde 20 yıla yakın seyyar satıcılık yapan Ali Karahan, sonbaharın gelmesiyle Malatya’nın Hekimhan ilçesindeki dağlık arazilerden getirdiği alıç meyvesinin kilosunu 20 TL’den müşteriye sunuyor. Kırmızı renkli olan alıcın sarı renkteki alıca göre daha pahalı olduğuna değinen Karahan, “25-30 Eylül gibi alıç tezgahlarda yerini alır. Alıçlarımızı getirmeden önce seçip tartıyoruz. Alıcın kilosu değişiyor. İlk çıktığı zaman çok pahalıydı. Şu an biraz düştü. Kilosunu 20 Türk Lirasıyla müşterilere sunuyoruz. İhtiyaç olmadığı için müşteriler yarım kilo ve bir kilo alıyor. Kırmızı alıç sarı alıca göre daha pahalıdır. Sarı alıç 3-4 gün geçtikten sonra rengini kaybeder. Bundan dolayı albenisi kalmaz. Onun için kırmızı alıca daha rağbet var” dedi.
İnsan vücuduna iyi geldiğine vurgu yapan Karahan, “Alıç meyvesi sağlık açısından önemli yer alıyor. Sebebi ise doğallığından kaynaklıdır. Bildiğim kadarıyla alıç kalp için çok faydalı bir meyvedir. Mesela hafif ekşimsi olduğu için kolesterol ve şekere de iyi geldiği biliniyor. Bunun yanında alıcın yemekten ziyade sirkesi yapılıyor. Bunu Hekimhan ilçesinde sirke için kullanıyorlar. Güzel alıçları tezgahlarda albenisi olmayan alıçları da sirke yaparak değerlendiriyorlar” ifadelerine yer verdi.

Amasya’dan Diyarbakır’a gezmeye gelen Cengiz Malo, “Alıç meyvesinin tadı gerçekten çok güzel. Ekonomik şartlardan dolayı pahalı olduğu için biraz daha ucuz olabilirdi” dedi. Melek Bülbül ise “Ankara’dan Diyarbakır’a gezmeye geldik. Alıcın tadı çok güzel. Ankara’da da alırız. Üstelik Ankara’da boynumuza takıp da yiyoruz. Kilosuna 20 lira diyorlar ama pahalı. Uygun bir fiyata verirse 3 kilo alırım” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da sağlıkçılara silahlı saldırı

2022-10-03 15:57 - Güncel

DBB Türk Müziği Topluluğu yeni seslerini arıyor

2022-09-28 12:16 - Eğitim

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

2022-09-30 11:39 - Güncel

Kayapınarlı çocuklara 'ekolojik ve atıksız' yaşamın örnekleri anlatılıyor

2022-10-04 10:03 - Eğitim

“Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri” için fuar alanına ücretsiz ulaşım

2022-09-29 14:56 - Kültür Sanat

İş merkezinde telefon bataryalarının patlamasıyla çıkan yangın korkuttu

2022-10-04 09:59 - Güncel

Çocuklara trafik eğitimi verildi

2022-10-05 10:39 - Eğitim

Diyarbakır'da 'Devlet Teşvik Tanıtım Günleri' düzenlenecek

2022-09-30 14:52 - Ekonomi

Halka bayat ekmek dağıtıldığını gören kaymakam fırın kurdu

2022-09-30 15:17 - Ekonomi

Kayseri amatör camia 3. Lig istiyor

2022-09-30 10:36 - Spor

İlgili Haberler

Kazım Karabekir’de 36 adet daire ve 3 adet dükkan için ihale yapıldı

14:37 - Ekonomi

ESO’da Yeşil Yakalı Akademisi eğitim programı

14:27 - Ekonomi

Mersin Limanı’nda genişletme çalışmaları devam ediyor

12:52 - Ekonomi

Sadıkoğlu: “Daha hızlı toparlanma için daha kapsayıcı desteklere ihtiyacımız var”

11:53 - Ekonomi

Fuarlardan ekonomiye büyük katkı

11:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da cadde ortasında silahlı saldırı:1 Ölü

15:44 - Diyarbakır

Diyarbakır'ı tarihi türkülerle canlandırıyorlar

15:42 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kehribar taşları ilgi görüyor

15:38 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kar hasreti ne zaman bitecek!

14:32 - Diyarbakır

Amedspor, Gabonlu Futbolcu Andre Poko’yu Kadrosuna Katıyor

13:57 - Diyarbakır