"Peynir yaparak geçimimizi sağlıyoruz" Bahar aylarının gelmesiyle taze peynir üretimine başladıklarını aktaran besici Abdülhakim Ekinci, "İşimiz hayvancılıktır. Yılın 12 ayı bu işi yapıyoruz. Bahar mevsimi geldiği zaman koyunların süt verme zamanı başlıyor. Sağdığımız sütü peynir yapmak için önce tulumlara, süzdükten sonra leğenlere boşaltıyor, ardından peynir mayası ekledikten sonra peynir olmasını bekliyoruz. Buraya gelen esnaf peynirleri hem kendilerine almak hem de satmak için alıyorlar. Ailece bütün işimiz budur ve bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Babam da bu işi yapıyordu ve 63 yaşındayım, ben de bu işe devam ediyorum ama çocuklarımın bu işe devam edip etmeyeceği onlara kalmış." dedi.
"Devlet besicilere mera alanları açarsa hem hayvancılık hem de peynir üretimi artar" Ömrü boyunca hayvan besiciliğiyle beraber peynir yaptıklarını söyleyen Ekinci, yaşadıkları en büyük sorunun hayvanlarını otlatacak mera alanlarının olmayışı olduğunu vurguladı.
"Nisan ayıyla beraber taze peynir yapımı başlıyor" Kendini bildi bileli hayvan besleyip peynir yaptığını belirten Hamide Ekinci ise peynir yapımı ile ilgili şunları söyledi:"Beslediğim koyunları sağdıktan sonra o sütleriyle peynir yapıyorum. Bu şekilde bütün çocuklarıma da bakıp büyüttüm. İneklerimiz yok, sadece koyun peyniri yapıyoruz. Nisan ayına girdik mi peynir yapma zamanı başlıyor ve 3-4 ay böyle sürüyor. Koyunlardan sağdığım sütü süzdükten sonra evde mayalıyor ve iyicene karıştırdıktan sonra iki saat bekletiyorum iki saat sonra peynirim hazır oluyor. Ardından suyunu da aldıktan sonra temiz torbalara koyup ardından kalıp kalıp kovalara koyuyorum. Bir gün sonra sabah erken saatlerde buraya gelen müşterilerimize satıyorum."
"Taze peynir hemen yenmez" Taze peynir alan müşterilerinin çoğu kışın yemek için aldıklarını ifade den Ekinci, "Taze peynir hemen yenmez. Yenilirse hastalık olur. Taze peynir tuzlandıktan sonra biraz sertleşir ve en az 10-20 gün soğuk hava deposunda ya da dondurucuda bekletilmesi lazım. Yeni peynir bu süreçten sonra yenme kıvamına geliyor. Kimi müşterilerimiz ise aldığı taze peyniri kış aylarında tüketmek için soğuk hava depolarına bırakıyorlar. Masraflarımıza göre peynir fiyatı uyguna gidiyor. Çünkü saman ve yem fiyatları çok yükseldi. Bundan dolayı masraflarımızı bile zor çıkarıyoruz. Geçen sene taze peynirin kilosunu 100 lira civarında verirken bu sene 150 lira civarında fiyat veriyorlar." ifadelerini kullandı.