?>

Tıpta Devrim Niteliğinde Buluş

ABD’li bilim insanları, tıp dünyasında çığır açacak bir buluşa imza atarak pirinç tanesinden daha küçük olan ve vücuda enjekte edilebilen dünyanın en küçük kalp pilini geliştirdi.

Sağlık - 1 hafta önce

ABD’li bilim insanları, tıp dünyasında çığır açacak bir buluşa imza atarak pirinç tanesinden daha küçük olan ve vücuda enjekte edilebilen dünyanın en küçük kalp pilini geliştirdi. Geçici bir kalp düzenleyici olarak tasarlanan bu yenilikçi cihaz, ışıkla kontrol edilebilmesi ve vücutta kendiliğinden eriyerek yok olmasıyla dikkat çekiyor.

Kalp Pili Teknolojisinde Yeni Dönem

Sadece 1 milimetre kalınlığında ve 3,5 milimetre uzunluğundaki bu kablosuz kalp pili, bir enjektör ucuna sığacak kadar küçük. Mevcut geçici kalp pillerine alternatif olarak geliştirilen cihaz, özellikle doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya gelen bebekler için umut ışığı oldu.
Hastanın göğsüne yapıştırılan yumuşak bir yama ile eşleştirilen bu cihaz, düzensiz kalp atışlarını tespit ettiğinde ışık sinyalleri göndererek doğru ritmi sağlamaya yardımcı oluyor. Kimyasal enerjiden elektrik enerjisi üreten galvanik hücre ile çalışan bu yenilikçi cihaz, insanlarda test edilmeden önce fareler, sıçanlar, domuzlar, köpekler ve laboratuvar ortamındaki insan kalp dokularında başarılı sonuçlar verdi.

Uzmanlar Umutlu: İnsan Denemelerine Az Kaldı

Çalışmanın başındaki ABD Northwestern Üniversitesi’nden Prof. John Rogers, kalp pilinin önümüzdeki 2 ila 3 yıl içerisinde insanlarda test edilmeye başlanabileceğini duyurdu. Rogers, cihazın özellikle kalp ameliyatı geçiren yetişkinler ve doğumsal kalp hastalığı bulunan bebekler için önemli bir çözüm sunabileceğini belirtti.
Chicago Üniversitesi’nden Bozhi Tian ise bu gelişmeyi “tıbbi teknolojide bir devrim” olarak nitelendirerek, yalnızca kardiyoloji alanında değil, sinir yenilenmesi, yara iyileşmesi ve akıllı implantlar gibi pek çok farklı alanda kullanılabileceğine dikkat çekti.

Komplikasyon Riskini Ortadan Kaldırıyor

Mevcut geçici kalp pilleri, kalp kasına dikilen elektrotlar ve hastanın göğsüne bağlanan kablolarla çalışıyor. Ancak bu cihazların çıkarılması sırasında ciddi komplikasyonlar yaşanabiliyor. Örneğin, 2012 yılında geçici kalp pili çıkarılan ABD’li astronot Neil Armstrong’un iç kanamadan hayatını kaybetmesi, bu tür cihazların risklerini gözler önüne sermişti.
Geliştirilen yeni kalp pili ise vücutta kendiliğinden eriyerek bu tür komplikasyon risklerini tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Cihaz, kullanım süresi tamamlandığında vücutta kendiliğinden çözülerek kayboluyor.

Kalp Hastalıklarına Karşı Umut

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, kalp hastalıkları dünya genelinde en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer alıyor. Yeni geliştirilen bu kalp pili teknolojisi, özellikle ameliyat sonrası geçici kalp piline ihtiyaç duyan hastalar için önemli bir alternatif olarak değerlendiriliyor.
Tıp dünyasında devrim olarak nitelendirilen bu gelişmenin insanlarda uygulanmaya başlamasıyla birlikte birçok hayatın kurtarılması hedefleniyor.
Haftanın Öne Çıkanları

CHP'nin Boykot Çağrısına Diyarbakır ve Mardin Halkı Kulak Asmadı

2025-04-02 11:21 - Diyarbakır

Diyarbakır Şehir Hastanesi’nde Sona Yaklaşılıyor

2025-03-31 23:48 - Diyarbakır

Diyarbakır'da sağanak yağış yerini güneşli havaya bıraktı

2025-04-02 17:06 - Diyarbakır

Turistler ciğere doydu, bakın kaç ton yediler!

2025-04-02 11:01 - Diyarbakır

DİYŞAD’dan Diyarbakır Olay Gazetesi’ne Bayramlaşma Ziyareti

2025-04-02 14:16 - Diyarbakır

Diyarbakır'da altın fiyatları ne oldu!

2025-04-03 12:05 - Diyarbakır

Diyarbakırlı Damat Dolarla Ödüle Boğuldu

2025-04-03 23:33 - Diyarbakır

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan Hayatını Kaybetti

2025-04-01 19:20 - Diyarbakır

CHP’NİN BOYKOT KARARI GÜNEYDOĞU’DA KARŞILIK BULMADI: HALK DERBİ HEYECANINI ATV’DE TAKİP EDİYOR

2025-04-02 21:25 - Diyarbakır

Tıpta Devrim Niteliğinde Buluş

2025-04-04 10:33 - Sağlık

İlgili Haberler

Niğde’de Sağlıklı Hayat Akademisi Eğitimleri Başladı

09:57 - Sağlık

Yenidoğanlarda topuk delme ile ilgili soru işaretleri giderildi

15:10 - Sağlık

Bingöl Devlet Hastanesi’nde bir ilk yaşandı!

14:23 - Sağlık

Söke’de gıda işletmeleri denetlendi

09:47 - Sağlık

Nöroloji Uzmanı Dr. Beyhan Karslıgil Anka’da

09:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Mezopotamya'nın Sessiz Tanıkları Sanatla Konuşuyor!

16:07 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Taksi Durağındaki Yangına Hortumlu müdahale

15:10 - Diyarbakır

Değişken Hava Semaları süslüyor

14:13 - Diyarbakır

Diyarbakır'da aileler arasında silahlar konuştu: 5 yaralı

13:55 - Diyarbakır

Z Kuşağı İş Beğenmiyor mu? Uzmanlar Nedenini Açıkladı

13:47 - Diyarbakır