?>

Tırnak yeme sorununa dikkat! kendimize nasıl engel oluruz?

Tırnak yeme, çocuklarda ve ergenlerde yaygındır. Çocukların %20-33'ünde ve ergenlik çağındaki gençlerin neredeyse yarısında, yani %45'inde görülür. Peki, tırnak yemenin sebepleri nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

Sağlık - 2 yıl önce

Tırnak yeme alışkanlığı, özellikle çocuklar ve ergenler arasında yaygın bir sorundur. Sinirlik, duygusal faktörler, mükemmeliyetçilik ve taklit gibi sebeplerle ortaya çıkar. Ruhsal sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilir ve davranış terapisi, kişisel bakım alışkanlıkları ve sosyal destek gibi yöntemlerle tedavi edilebilir.
Tırnak yemenin sebepleri nelerdir?
Sinirlilik: Stres ve kaygı nedeniyle. Bu durumda, sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisi nedeniyle tırnak yeme geçici olarak çekicidir.
Duygular: Duygusal yapımız, neden tırnak yemeye yöneldiğimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Ölüm veya boşanma gibi oldukça travmatik yaşam olaylarının neden olduğu acıya ek olarak utangaçlık ve düşük özgüven de etkili olabilir.
Mükemmeliyetçilik: Bu özelliğe sahip kişiler, can sıkıntısına ve hayal kırıklığına karşı düşük bir tolerans sergiler ve bu tırnak yemekle hafifletilir.
Sıkıntı: Hareketsizlik nedeniyle/yapacak daha iyi bir şey bulma isteği nedeniyle
Taklit: Yetişkin davranışını kopyalayan çocuklar
Psikosomatik: Bu genellikle agresif ailelerde görülür.
Tırnak yeme psikolojisi
Tırnak yeme ile ilişkili ruh sağlığı koşulları, ciddi duygusal sıkıntı, depresyon ve kaygıyı içerebilir. Çocuklarda tırnak yemeyle bağlantılı yaygın psikiyatrik durumlar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, karşıt olma-karşı gelme bozukluğu ve ayrılık kaygısı bozukluğudur. Ayrıca majör depresif bozukluk, tik bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluğun formları, enürezis (istemsiz idrara çıkma), mental retardasyon, yaygın gelişimsel bozukluk ve bazen yaygın anksiyete bozukluğu ve panik bozukluğu da eşlik eden diğer bazı bozukluklardır.
Tırnak yeme ile ilgili şu şekilde bir sınıflandırma sistemi vardır;
Farkında olmadan bunu yapan  Kaygıyı kontrol etmek için  Dikkat çekmek amacıyla  Saldırganlığı kontrol etmek için kendine zarar veren  Obsesif kompulsif bozukluk spektrumunun bir parçası olarak
Tırnak yemenin mükemmeliyetçi bir kişilik tipine sahip olmakla da bağlantılı olabileceği düşünülmektedir. Mükemmeliyetçilik, düşük bir can sıkıntısı eşiği ve hayal kırıklığına karşı çok daha düşük bir toleransla ilişkilidir.
Tedavisi nasıl olur?
Davranış terapisi: Terapi, genellikle tırnak yemenin eşlik ettiği utanç ve olumsuz duyguların salıverilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, hissettiğiniz tetikleyiciler ve dürtüler hakkında farkındalığı artırmanıza yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, alışkanlığı tersine çevirme eğitimi veya hipnoterapi etkilidir.
Kişisel bakım ve rahatlama: Kişisel bakım (düzenli yemekler, daha fazla hareket, bol uyku) daha sakin, kendinden emin ve dirençli hissetmenize yardımcı olarak size iyileşme gücü verir. Tırnak yeme güçlü bir dürtüyü tatmin eder, bu nedenle zihni sakinleştirmek ve dürtünün yarattığı gerilimi azaltmak için meditasyon, günlük tutma ve yoga önerilir. 
Sosyal destek: Tırnaklarınızı yeme dürtüsü hissettiğinizde bir destek arkadaşınızla konuşabilirsiniz, stresli anı atlatmanıza yardımcı olabilir. 
Herhangi bir psikiyatrik bozukluğun tedavisi: Kronik tırnak yeme sorunu olan kişiler, ilgili bir durumu ele almak için ilaçlara veya davranış terapisine ihtiyaç duyabilir. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Şanlıurfa’nın teknoloji üssünde yeni ufuklar açıyor

2023-06-08 15:09 - -

Dünyanın en eski boncukları Siirt’te Türbe Höyük’te bulundu

2023-06-06 10:31 - Kültür Sanat

Hani merkez caddesi asfaltlandı

2023-06-07 12:34 - -

Bakan Fidan İsveçli mevkidaşı Billström ile görüştü

2023-06-07 21:26 - Siyaset

Dolar yükselişini sürdürüyor

2023-06-09 09:33 - Ekonomi

Brent petrolün varili 75 dolar seviyesinde

2023-06-09 11:30 - Ekonomi

Amasya'da selde kaybolan kadının cenazesi bulundu

2023-06-07 12:15 - Güncel

Sason’da Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri çalışmalarını sergiledi

2023-06-08 15:52 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen görevine başladı

2023-06-03 15:25 - Siyaset

Dicle Üniversitesi öğrencisi mili takımda Türkiye’yi temsil edecek

2023-06-08 16:54 - Spor

İlgili Haberler

Kolesterolü düşürüyor, kanserden koruyor!

02:53 - Sağlık

Erzincan’da karlı dağları aşan paletli ambulanslar hastaların derdine derman oluyor

02:48 - Sağlık

Erzincan’da 2024 yılında 1 milyon 170 bin doz aşılama gerçekleştirildi

01:32 - Sağlık

Kanser Vakaları Kadınlar ve Gençlerde Artıyor!

15:28 - Sağlık

Karatay’dan Olay Yaratan açıklamalar

14:26 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sur'da Tarihi Mekanlar Vatandaşlarla Dolu

15:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Cep Telefonu dükkânında patlama!

15:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da şüpheli paket paniği!

15:13 - Diyarbakır

Okul öncesi eğitimde nelere dikkat edilmeli!

14:18 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki İslami STK'lardan ateşkes açıklaması

14:09 - Diyarbakır