?>

Unutulmaya yüz tutmuş yemekler gün yüzüne çıkıyor

Diyarbakır Kent Müzesi tarafından başlatılan ‘Yemek Müzesi’ projesi kapsamında kentin unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkıyor..

- - 6 yıl önce

Diyarbakır Kent Müzesi tarafından başlatılan ‘Yemek Müzesi’ projesi kapsamında kentin unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkıyor. Diyarbakır Cemil Paşa Konağı olarak bilinen Kent Müzesi tarafından başlatılan ‘Yemek Müzesi’ projesi kapsamında eski Diyarbakır yemeklerinin tarifleri gün yüzüne çıkartılarak kayıt altına alınıyor. Araştırma sonucunda birbirinden farklı Diyarbakır yemekleri bilimsel tarifleriyle kayıt altına alınarak yeni nesillere taşınmak üzere Yemek Müzesine aktarılacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Kent Müzesinde yemekler Diyarbakırlı ev kadınlarına yaptırarak her aşaması hem kayıt altına alıyor hem de yemekleri merak edenlere tadımlık ikram ediliyor. “Yeni nesiller Diyarbakır yemeklerini unutmasın” Yeni nesillerin Diyarbakır yemeklerini unutulmamalarını istediğini söyleyen Diyarbakırlı ev kadını Zeran Doğan Can, yeni nesillere tanıtmak için projeye destek verdiğini belirterek unutulmaya yüz tutmuş yemeklerden Ayvalı Kavurmanın kısa tarifini yaptı. Can, "Diyarbakır’ın unutulmayan yemeklerini, yeni nesillerimize tanıtmak için bu projeye katkıda bulunmak istedik. Bu haftaki yemeğimiz Ayvalı Kavurma, Diyarbakır’ın unutulan yemeklerinden. Ayvalı Kavurmayı yapmak için ilk önce kuyruk yağımızı eritiyoruz, daha sonra iri doğranmış etlerimizi kavuruyoruz. Et suyunu çektikten sonra birkaç tane defne yaprağı ve top karabiber bırakıyoruz. Güzelce pişmesine yakın ayvalarımzı dilimleyip içine bırakıyoruz” dedi. Yemek kültürünü gelecek nesillere aktaracaklar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Ercan Alpay Diyarbakır mutfağının Türkiye’nin belki de en gelişmiş mutfaklarından birisi olduğunu ama günümüze kadar gerekli tanıtım ve bilinirliğinin oluşmadığını aktararak Yemek Müzesi sayesinde geçmiş tatları geleceğe taşıyacaklarını söyledi. Alpay, “Kent Müzemizde Büyükşehir Belediyesi olarak, bu yemeklerin daha çok bilinmesi ve tanınırlığı için bir çalışma başlattık. Ön çalışma olarak Diyarbakır’ın geleneksel yemeklerinin ne şekilde yapıldığını kayıt altına alıyoruz. Bunun nedeni de daha sonra yapacağımız Diyarbakır Mutfak Müzesine bir ön hazırlık olarak bu çalışmayı sürdürmektir. Buradaki asıl amacımız unutulmaya yüz tutan yemeklerdir, artık hepimizin bildiği akıllarımızda olan ama evlerdeki mutfaklarda pişmesinde vazgeçilen yemeklerdir. Örnek olarak Diyarbakır’ın yemeği kibe mumbayı annem 2 gün boyunca o yemeğin hazırlığıyla uğraşırdı, ama şuanda böyle bir yemeğin bizim evin mutfağında pişmesi pek mümkün değil. Haliyle böyle olunca bu yemekler yavaş yavaş unutuluyor. Benim eşim ve ben o yemekleri biliyoruz ama muhtemelen benim çocuğum o yemeğin nasıl bir yemek olduğunu bile bilmeyecek” diye konuştu. Tarihi yemekler Diyarbakırlı ev kadınları tarafından hazırlanıyor Unutulmaya yüz tutmuş olan yemeklerin tekrar gün yüzüne çıkarılıp kayıt alınması için Diyarbakırlı ev kadınlarından yardım aldıklarını belirten Alpay, “Bu tarihi yemeği bilenleri buluyoruz ve onlardan bu yemekleri hazırlamasını talep ediyoruz. Yemekler hazırlanırken de bizim ekipler tarafından yemeğin tüm aşamaları kayıt altına alınıyor ve bu kayıtlar arşivimize aktarılıyor. Yıllar geçtikten sonrada bu yemeklerin unutulmamasını bu şekilde sağlanmış oluyoruz. Diyarbakır’ın yemekleri, şahsına münhasır lezzetlerdir, çokta başka yerlerde bulunan değildir. Zor, meşekatlı günler süren uğraşlar sonucunda elde edilen sanat eseri yemeklerdir” şeklinde konuştu. “Hem tarifini hem de tadını alacaklar” Yemek müzesini ziyaret eden vatandaşların Diyarbakır’ın unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinin hem tarifini hem de tadını alacaklarını kaydeden Alpay, müzenin diğer müzelere göre interaktif müze olmasına yönlendiklerini söyledi. Alpay, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Diyarbakır’a gelenlerin ve Diyarbakırlıların yemekler hakkında bilgi aldığı gibi o yemeklerin tatlarının nasıl olduğunu da anlayabildiği bir interaktif müze olmasını istiyoruz. İnsanların gelip tadımlıkta olsa tadabilecekleri ve bunun hakkında bilgi sahibi olabilecekleri interaktif bir müze olarak düşünüyoruz. Yemeklerin bütün masrafları Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır".

Haftanın Öne Çıkanları

Arızalı mühimmat infilak etti: askeri personeller yaralandı

2018-11-09 00:00 - -

Lice’de ‘Sıfır Atık Projesi’ devam ediyor

2018-11-14 00:00 - Ekonomi

DÜ öğrencileri köy okullarına umut oluyor

2018-11-13 00:00 - -

Batman’da uyuşturucu ele geçirildi

2018-11-12 00:00 - Dünya

Sason dağ şalgamı pazardaki yerini aldı

2018-11-14 00:00 - Dünya

3 bin yıllık askeri karargah tamamen ortaya çıktı

2018-11-12 00:00 - Dünya

Diyarbakır’da adliye çıkışında silahlı saldırı, 2 kişi yaralandı. Adliye sarayından çıkan 2 kişi bir aracın içinde bulunanların silahlı saldırısına uğradı. Saldırıda araç içindekilerin açtığı ateş sonucu adliyeden çıkan 2 kiş

2018-11-12 00:00 - Dünya

Siirt’te ağaç dikme çalışması başlatıldı

2018-11-08 00:00 - -

Sason Belediyesi madde bağımlılığına savaş açtı

2018-11-13 00:00 - -

Sağlıkçıların şiddete uğramasına tepki

2018-11-12 00:00 - Güncel

İlgili Haberler

Siyonist rejim: Gazze'de 48 asker öldürüldü

13:22 - -

Kudüs sevdalısı kadınlar: Müslüman ülkelerin sessizliği kabul edilemez

13:15 - -

Rusya Devlet Başkanı Putin, Sisi ile görüştü: Bağımsız Filistin Devleti kurulmalı

13:01 - -

Pentagon: Irak ve Suriye'de ABD üslerine 55 saldırı yapıldı

12:40 - -

BM: Kameralar önünde insani bir felaket yaşanıyor

12:21 - -

Günün Manşetleri

Uzmanlar Uyarıyor!

14:50 - Diyarbakır

Diyarbakırspor Antalya Kampını Tamamladı, Hedef Şampiyonluk

14:44 - Diyarbakır

Amedspor bu hafta sonu hangi takmla karşılaşacak

14:38 - Diyarbakır

Diyarbakırlıların paça çorbasıyla ilgili bilmediği gerçekler

14:25 - Diyarbakır

Diyarbakırlı Kaporta Ustasından Sürücülere Uyarı!

14:19 - Diyarbakır