?>

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ceylan: Kekeme olan bireyin yaşam konforunu artırmayı hedefleriz (Videolu)

Kekemeliğin iki ile beş yaş aralığında ortaya çıktığına dikkat çeken Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Muhammet Enes Ceylan, çocukların konuşmalarında ses ve hece tekrarları ya da kelime uzatmaları fark edildiğinde ebeveynlerin dil ve konuşma terapistlerinden destek almaları gerektiğini belirtti.

- - 2 yıl önce

Ebeveynlerin, çocukların konuşmasında genellikle ses ve hece tekrarları, bloklar ve uzatmalar gözlemlerse kekemelikten şüphelenebileceklerini dile getiren Ceylan, "Erken kekemelik yani gelişimsel kekemelik dediğimiz durumda kendiliğinden geçebilme durumu vardır. Fakat; çocuk bu durumdan rahatsız olmaya, kelimelerini değiştirmeye, konuşmasını azaltmaya başladıysa ebeveynlerin en kısa zamanda bir dil ve konuşma terapistinden değerlendirme alması gerekir. Uzman dil ve konuşma terapistleri bu durumun gelişimsel ya da kronik olabileceğiyle alakalı aileye risk faktörlerinden bahseder. Bununla alakalı bir müdahale gerekiyorsa dil ve konuşma terapistleri aileye bir müdahalede bulunurlar." İfadelerini kullandı.
Kekeme bireyin yaşam konforunu artırmayı hedefliyoruz
Kekemelik tedavi edilebilir mi sorusuna cevap veren Ceylan, "Aslında çok kompleks bir şekilde yanıtlanabilir. Çünkü kekemelik gelişimsel ve kronik olarak ikiye ayrılır. Kekemelik için dil ve konuşma terapistleri genellikle bu durumu kontrol altına almayı hedefler. Kekeleyen bireylerde eğer durum gelişimsel değilse bu durumu kontrol altına alabilmeyi ve bireyin yaşam konforunu artırmayı hedefleriz. Eğer kekemelik yaşayan birey, kekemeliğinden dolayı kendini yaşamdan soyutluyorsa, daha az konuşmaya, kelimelerini değiştirmeye ve sosyal olarak kendini izole etmeye başlamışsa biz ilk önce bu durumu aşmaya çalışırız. Bu duruma karşı onu duyarsızlaşmasını sağlarız. Daha sonra belli başlı teknik çalışmalarla konuşmasını daha kontrollü bir biçimde ilerletmesini hedefleriz." şeklinde belirtti.
Kekeme bireye karşı nasıl davranmalıyız?

Kekeme bireyin konuşmasına müdahale edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Ceylan, "Toplum kekeme bireylere karşı sanki kekelemiyormuş gibi yani konuşma akışında bir bozukluk yokmuş gibi davranmalı. Eğer birey kekeliyorsa, biz onun kelimelerini tamamlamamalıyız. Ya da 'biraz nefes al, yavaş yavaş söyle' dememeliyiz. Çünkü bu tarz durumlarda bireyin konuşma bozukluğu daha fazla etkileneceği için psikolojik olarak daha fazla bunun ağırlığını hissedeceği için konuşmalarını azaltmaya başlayabilir. Bu tarz durumlarda kendisini sosyal olarak izole edebilir. Bunlar da kekeme bireyin ne söyleyeceğine değil nasıl söyleyeceğine odaklanmasına yol açar. O odaklanmadan sonra da kekeme bireyin yaşam konforu oldukça düşer." dedi.
Aileler, dil ve konuşma terapistlerinin diplomalarını sormalı
Kekemelik yaşayan bireylere uyarıda bulunan Ceylan, "Türkiye'de kekemelik yaşayan bireylerin müdahalelerini dil ve konuşma terapistleri yapmaktadır. Toplumumuzda ne yazık ki bu durum suistimal edilebilmektedir. Ailelerden ya da bireylerden ricamız ve tavsiyemiz gittikleri uzmanların diplomalarını sormaları, gerçekten dil ve konuşma terapisti olup olmadıklarını öğrenmeleri onlar için iyi olacaktır. Çünkü her hastalık gibi ya da her durum ve konuşma bozukluğu gibi kekemeliğin de maalesef suistimali bulunmaktadır. Ailelerin ve bireylerin bu konuda dikkatli olmasını şiddetle öneririm." İfadelerine yer verdi. 
Haftanın Öne Çıkanları

Kurban Bayramı'nda yaklaşık 22 milyar dakika telefon görüşmesi yapıldı

2023-07-06 08:56 - -

Şanlıurfa'da su borcu yapılandırma süresi uzatıldı

2023-07-04 09:53 - Ekonomi

Deprem bölgelerinde 'Yapım ve Dönüşüm Ofisleri' kuruluyor

2023-07-01 21:54 - Ekonomi

Çanakkale'de çıkan yangında 50 dönümlük buğday tarlası zarar gördü

2023-07-08 09:16 - Güncel

Lunapark gaspçısı 13 yıl sonra cezaevine gönderildi

2023-07-03 16:07 - Güncel

Samsun'da iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

2023-07-08 07:23 - Güncel

Drift yapan sürücüye 20 bin lira ceza

2023-07-08 08:16 - Güncel

Meteorolojiden "çok kuvvetli ve şiddetli" yağış uyarısı

2023-07-08 07:37 - -

Tonga'da 6,9 büyüklüğünde deprem

2023-07-02 14:32 - Güncel

Zonguldak'ta 6 köyde şap karantinası başlatıldı

2023-07-06 15:29 - Güncel

İlgili Haberler

Bağlar'da kış hazırlıkları

16:29 - -

Sobacıların mesaisi başladı

14:20 - -

Sıcaklık düşüyor, yağışlı havalar geliyor

10:50 - -

Yıkımda evleri büyük zarar gören vatandaşlar mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

19:12 - -

Yetimler Vakfı Filistin yararına kermes düzenliyor

18:56 - -

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Devlet Desteği Bu Kalemde Kalkıyor

13:10 - Diyarbakır

Diyarbakır'da “Yan Baktın” Tartışması Kanlı Bitti

13:03 - Diyarbakır

DTSO Teknik Desteğiyle Bismil’de İklim Değişikliği Projesi Geliştirildi

12:56 - Diyarbakır

Amedspor’dan Ankaragücü’ne Yanıt: Hayretler İçinde Okuduk

12:49 - Diyarbakır

Şans Aramak Artık Daha Pahallı!

12:08 - Ekonomi