Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Acar, polen alerjisine dair bir uyarıda bulundu. Dr. Acar, baharın gelmesiyle birlikte doğanın yeniden canlanması ve dönüşüm geçirmesiyle birlikte, özellikle allerjenlere duyarlı olanlar için yaşamı zorlaştırabilen bir faktör haline gelebilecek olan bu değişimin farkında olunması gerektiğini ifade etti.
Dr. Acar, allerjenlere duyarlı kişiler için polenlerin başta gelen tetikleyici faktörlerden biri olduğunu belirtirken, sonbahar ve ilkbahar aylarında mevsimsel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan polen alerjisinin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Bahar aylarında yaygın olarak ağaç, çimen ve yabani ot polenlerinin neden olduğu mevsimsel bir alerji olan polen alerjisinin belirtileri hakkında konuşan Dr. Acar, "Polenlere alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi, bazı kimyasallar salgılayarak reaksiyon gösterir. Bu durum, burun tıkanıklığı ve akıntısı, öksürük, gözlerde sulanma ve kızarıklık, burun ve gözlerde kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer belirtiler kişinin günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Polen alerjisi tedavisinde en etkili yöntem, allerjiyi tetikleyen faktörlerden kaçınmaktır. Ancak, bu her zaman mümkün olmayabilir. Önleyici tedbirler alındığında bile şikayetler devam ederse, antialerjik ilaçlar ve alerji aşıları kullanılabilir. İlaç tedavisi, doktor gözetiminde ve reçeteyle yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
Dr. Murat Acar, belirtilerin günlük yaşamı etkileyecek kadar şiddetli olduğunda bir sağlık kuruluşuna başvurmanın önemine vurgu yaparak, dışarı çıkarken şapka ve güneş gözlüğü takmanın, sık sık duş alarak saç ve vücudu polenlerden arındırmanın, rüzgarlı ve polen yoğunluğunun fazla olduğu havalarda dışarı çıkmamanın önemli olduğunu belirtti.