?>

Uzmanlar: Aşılama ile dünyada 700 bin çocuğun hayatı kurtarılabilir

Dünya Zatürre Günü dolayısıyla açıklama yapan uzmanlar, yapılacak aşılama ile dünyada 700 bin çocuğun hayatının kurtarılabileceğini söylüyor.

Sağlık - 1 yıl önce

Zatürrenin bakteri, virüs, mantarların sebep olduğu özellikle akciğeri tutan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten İstanbul Aile Hekimliği Derneği Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. Selda Handan Karahan, "Enfeksiyon akciğerlerdeki hava keseciklerinin sıvıyla dolması sonucu oluşan iltihaplanmaya yol açmaktadır. Bunun neticesinde ateş, öksürük, nefes darlığı, iştah kaybı gibi bulgulara sebep olmaktadır." dedi.
Zatürrenin en sık bakteriler nedeniyle meydana geldiğini hatırlatan Karahan, "Bakteriler arasında da en sık; Streptococcus Pneumoniae etkeni sebebiyle oluşmaktadır. Bakteriler nedeniyle oluşan Zatürre çok ağır seyreder, hastaneye ve yoğun bakımda yatışa neden olabilmektedir. Virüsler nedeniyle de zatürre görülebilmektedir. Viral etkenler (Covid-19, Influenza, grip RSV) sebebiyle olanlar genellikle ilk enfeksiyondan birkaç gün sonra görülebilir ve bakteriler sebebiyle olan zatürreye benzer bulgular sergileyebilir. Zatürre damlacık yoluyla bulaştığı için özellikle el yıkamak en önemli korunma önlemleri arasında yer almaktadır." diye konuştu.
5 yaş altı ve 65 yaş üstü ölümlerde en sık neden zatürre
Karahan, "2019 yılında 1,2 milyon yaşlı (70+ yaş) ve 672 bin çocuk (<5yaş) dahil olmak üzere 2,5 milyon kişi zatürre nedeniyle hayatını kaybetmiştir. İklim değişikliği nedeniyle solunum sistemi hastalıkları daha sık ve her mevsim görülmektedir. Zatürre hastalığında risk faktörlerinden biri de yaştır. Bağışıklık sistemi henüz gelişmediğinden özellikle 5 yaş altında risk daha fazladır. Bağışıklık sistemi yaş aldıkça güçsüz hale geldiğinden 65 yaş üstü yetişkinler de risk grubundadır. Özellikle kronik hastalığı olanlarda zatürre riski çok daha fazladır. Bunlar; Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlar; bronşiektazi ve kistik fibroz gibi kronik akciğer hastalıkları olanlar; şeker, kalp hastalığı olanlar; kemoterapi ve uzun süreli steroid kullanımına bağlı olarak bağışıklık sistemi güçsüz olanlar; inme, Alzheimer gibi nörolojik bir hastalığı olanlardır. Özellikle yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı olmak üzere hastane yatışları, sigara kullanımı, madde ve alkol kullanımı ile hava kirliliğine maruz kalmak gibi sebeplerle de risk artmaktadır." şeklinde konuştu.
Zatürre aşısı 23 etkene karşı etkili
Aşılamanın zatürre hastalığından korunmak için çok önemli bir yol olduğunu ifade eden Karahan, "Grip, Respiratuvar Sinsityal Virüs (Solunum Sinsityal Virüs) ve COVID-19 gibi viral etkenlerin aşıları da zatürreye karşı korunma sağlamaktadır. Bakteriyel zatürrenin sık görülen tipi olan Streptococcus Pneumoniae'nin sebep olduğu pnömokokkal pnömoni için konjuge pnömokok aşısı önerilmektedir. Konjuge pnomokok aşısının 13 ve 20 etkene karşı koruyuculuğu olan 2 tip aşısı Türkiye'de bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye'de 23 etkene karşı etkili polisakkarit pnomokok aşısı da mevcuttur. Aşılama özellikle bazı risk gruplarda önem arz etmektedir. Bunlar; 5 yaş altı çocuklar; 5-49 yaş altında olup bazı hastalıkları nedeniyle risk altında olanlar; Kronik akciğer, kalp, böbrek, şeker, karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık yetmezliği olanlar, sigara kullananlar, kronik alkol kullananlar, kohlear implant kullananlar ve 65 yaş üstü olanlar sayılabilir." dedi.
Aşılama zatürreden korunmada çok önemli
Sağlık Bakanlığı'nın 2, 4 ve 12. aylarda olmak üzere toplam 3 doz konjuge pnomokok aşısını bebeklere ücretsiz olarak uyguladığını hatırlatan Karahan, “2016 yılında yayımlanan risk grubu aşılaması genelgesiyle 65 yaş üstü hastalara, özel bazı kronik hastalık gruplarına da konjuge pnomokok aşısı önerilmeye başlanmış; aile sağlığı merkezlerinde, hastanelerde ücretsiz olarak uygulanmaya başlanmıştır. 2009 yılında Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın farkındalığını artırmak amacıyla 12 Kasım gününü ‘Dünya Zatürre Günü’ ilan etmiştir. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) 2013 yılında Zatürre ve İshalin Önlenmesi ve Kontrolü için Entegre Küresel Eylem Planı'nı (GAPPD) yayınlamıştır ve 2025 yılına kadar her ülkede canlı doğum başına üçten az çocuk zatürre ölümü hedefini koymuştur. Ülkelerde yaygın olarak zatürreye karşı aşı uygulanmasına başlanmıştır. Dünya zatürre gününün en önemli hedeflerinden biri de düşük maliyetle tüm çocuklara zatürre aşısı ulaştırmaktır. 2024 yılında yapılan bir projeksiyon çalışması; konjuge pnomokok aşısının kullanımının genişletilmesi sonucu 700.000 çocuğun hayatının kurtarılacağını göstermiştir. Zatürre önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Özellikle aşılama; hastalıktan ölümleri de azalttığından koruyucu hekimliği temel prensip edinmiş aile hekimleri tarafından hastalara uygulanmakta ve önerilmektedir." diye konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

İnternet dolandırıcılığına karşı uyarı

2024-11-08 15:14 - Asayiş

Kömür sobası evi yaktı

2024-11-11 17:48 - Asayiş

Kars’ta toplu tüketim işletmeleri denetlendi

2024-11-12 14:34 - Bölge

Bandırma’da otobüs ile kamyon çarpıştı

2024-11-09 05:33 - Asayiş

8 ilde provokatif eylemlerde 140 şüphe gözaltına alındı

2024-11-06 18:32 - Asayiş

Teknoloji tutkunları için fırsatlar başladı

2024-11-06 16:46 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır'da sık görülen bu bitki yenilebilir mi? Faydaları şaşırttı

2024-11-07 00:59 - Diyarbakır

Diyarbakırlılara Yağışlı Hava Müjdesi

2024-11-12 17:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'dan "Boykot Market" Projesi!

2024-11-10 00:53 - Diyarbakır

O ilimizde gece eksi 5’i gördü

2024-11-11 11:53 - Güncel

İlgili Haberler

Adana’da kalp ve damar cerrahisi uzmanları güncel yaklaşımları değerlendirdi

10:37 - Sağlık

Sakinleşmek için yapılıyor, yanlış amaçla uygulanırsa zarara yol açıyor

10:23 - Sağlık

Eczacıdan bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler

10:33 - Sağlık

Kalori hesabı tarihe karışıyor

10:36 - Sağlık

Nefes darlığı hastalığına dikkat

09:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın Tarihi Haburman Köprüsü, Kış Aylarında Kartpostallık Görüntüler Sunuyor

15:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tekel Bayisine Patlayıcı Atan 2 Çocuk Yakalandı

13:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kağıt Toplayıcısından İnsanlık Dersi: Hamit Aslan’ın Hayvanlara Olan Fedakarlığı

13:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Lisesi Öğrencileri Uluslararası Matematik Olimpiyatında Türkiye’yi Temsil Edecek

13:29 - Diyarbakır

Diyarbakır-Kulp Yolunda Minibüs Şarampolde Asılı Kaldı: Faciadan Dönüldü

13:24 - Diyarbakır