?>

Yüksek kalorili besinler daha çabuk acıktırıyor

Diyetisyen Hande Güngör, “Her öğünde protein içeren besinler bulundurulmalı. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, kuru baklagiller, yağlı balıklar, ceviz, badem, fındık, keten tohumu, susam, tahin, chia tohumu gibi yiyecekler tüketilmeli” dedi.

Sağlık - 2 ay önce

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, yavaş yemek yemenin dengeli leptin salınımını destekleyeceği için iştahı kontrol etmeyi ve daha sağlıklı beslenmeyi sağladığına dikkat çekti. Günlük hayatın hızlı temposunun özellikle büyük şehirlerde birçok insanın öğünlerini atlamasına, düzenli ve sağlıklı beslenememesine yol açtığını belirten Güngör, "Bu sebeple de çabuk ulaşılan, yağlı, yüksek kalorili ve doyurmak bir yana, daha çabuk acıktıran besinler tercih ediliyor. Oysa bazı yiyecekler var ki, yenildikten sonra uzun süre midede tokluk hissi oluşturuyor" açıklamasında bulundu.
Tokluk için yüksek kalorili besilerin tüketilmesine gerek kalmayacağını belirten Hande Güngör, "Her öğünde protein içeren besinler bulundurulmalı. Proteinler hem leptin duyarlılığını artırırken, sindirim süresi daha uzun sürdüğü için ghrelin seviyelerini düşürmede ve kilo vermede etkilidir. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, ayran ve kuru baklagillere öğünlerde yer verilmeli. Yağlı balıklar, zeytinyağı, avokado, ceviz, badem, fındık, keten tohumu, susam, tahin, chia tohumu gibi sağlıklı yağlar tüketilmeli. Böylece omega 3 - omega 6 sağlıklı yağ asitlerinden faydalanarak, mide boşalımı ve tokluk süresini uzatılmış olur. Su tüketimi, kalorisiz, şeker ilavesiz sıvılar tercih edilmeli" diye konuştu.

Sürekli atıştırmak yanlış

Öğün saatlerinin planlanmasının da çok önemli olduğuna değinen Hande Güngör, "Tüm besin öğelerini içeren dengeli ve düzenli bir beslenme planı uygulanmalı. Sık sık atıştırma alışkanlığı ve tıkınırcasına yeme davranışlarından uzak durulmalı. Yemek yeme sürenizi uzatarak, daha yavaş yeme alışkanlığı edinilmeli. Yavaş yemek yemek dengeli leptin salınımını destekleyerek iştahı kontrol etmenizi sağlar. Bunun için yeme sürenizi etkileyen faktörleri fark edip, değiştirmeyi ya da iyileştirmeyi hedefleyin" dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da tren otomobile çarptı

2024-11-19 12:53 - Diyarbakır

Dolandırıcılığa Karşı Yapay Zekalı Robot

2024-11-17 18:23 - Bilim ve Teknoloji

Biyolojik yaş tükürük örneğiyle tespit edilecek

2024-11-20 12:33 - Bilim ve Teknoloji

Elazığ İl Özel İdare’nin basketbol organizasyonunda şampiyon belli oldu

2024-11-23 21:24 - Bölge

Kahveye ilgi arttı

2024-11-20 14:07 - Kültür Sanat

Ülkemize rekor ziyaretçi: 10 Ayda 55 milyona yakın ziyaretçi

2024-11-22 16:19 - Kültür Sanat

9 günlük ara tatilde rekor ziyaretçi

2024-11-17 15:20 - Bölge

Fenerbahçe’den ligde üst üste 4. galibiyet

2024-11-23 21:20 - Spor

Türkiye Karadağ maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

2024-11-19 16:34 - Spor

Patnoslular kitapla buluştu

2024-11-20 12:38 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Ataşehir’de sahte ve kaçak alkol denetimi

20:02 - Sağlık

Ayvalık’ta Türk Kızılay’ından kan bağışçısına altın madalya

10:47 - Sağlık

Bağışıklığı güçlü olması, iyi beslenmeden geçiyor

09:57 - Sağlık

İnfluenza A, gıda zehirlenmesiyle karıştırılıyor: “48 saat içinde doktora gidin”

09:47 - Sağlık

Uzm. Dr. Karabağ Salmonella enfeksiyonuna dikkat çekti

22:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emeklilere Yüksek Promosyon Yarışı! Diyarbakır'da Bankalar Rekabeti Kızıştırdı

18:42 - Diyarbakır

Amedspor, evinde Fatih Karagümrük ile berabere kaldı!

18:30 - Diyarbakır

Amedspor, Zorlu Fatih Karagümrük Maçına Hazır

13:42 - Diyarbakır

Yetimler Vakfı 2024 Yılı faaliyet raporunu açıkladı

13:38 - Diyarbakır

Diyarbakırlılar: işgal rejimine güvenmiyoruz ama yapılan ateşkese sevinçliyiz

13:35 - Diyarbakır