?>

Yüz yıllık gelenek olan buğday kaynatma, kazanlardan çıkarılıp vatandaşlara dağıtılıyor

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yüzyıllardır yapılan buğday kaynatma olarak bilinen ve bölgede ’Dani’ olarak isimlendirilen gelenek yeniden yapılarak yaşatılmaya çalışılıyor. Kazanlarda kaynatılan Dani vatandaşlara dağıtıldı.

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Cizre’de yüzyıllardır yaz aylarının son dönemlerinde her evin avlusunda yapılan buğday haşlama olarak da bilinen ’Dani’ yeniden kazanlarda kaynatılarak halka dağıtıldı. Dağkapı Mahalle Muhtarı Cahfer Ebret tarafından Hz. Nuh camisinin önünde kurulan kazanlarda yüzlerce kilo buğday haşlandı. Kaynatılan kazanlarda haşlanan buğdaylar usta eller tarafından hazırladı. Hz. Nuh Camisi avlusunda kaynatılmış buğdaylar halka dağıtıldı. Bazı vatandaşlar evlerden getirdikleri kap ve tabaklarını doldurdu.
Çok eski bir gelenek olduğunu belirten Muhtar Cahfer Ebret, "Eski geleneklerimizden kalma buğday kaynatma yani Dani yaptık. Geleneklerimizi yaşatmak ve gün yüzüne çıkarmak için böyle bir etkinlik yaptık. Kaynattığımız buğdayları cami çıkışlarında dağıtıyoruz. Halkımıza bu geleneği hatırlatmak istedik. Bu ve benzeri geleneklerimiz kaybolmasın diye etkinliklerimizi yapmaya devam edeceğiz. Daha kaynama bitmeden halkımız gelip kendine alıyorlar. Halkımızın buna karşı çok sevgisi var. Uzun zamandır yapılmıyordu. Bölgemizin yöresel güzel bir yemeğidir" dedi.
Geleneğin yaşatılması vatandaşları mutlu etti
Çocukken bunlardan sürekli yediğini belirten Edip Ataç, "Cizre’de gelenek örf ve adetlerimizden bir tanesi de buğday haşlamasından yapılan Dani’dir. Dani almaya gelen vatandaşlar çocukluklarına döndüklerini söyleyerek duygulandıklarını belirtiyor. Cizre’de yüzyıllardan beridir yapılan bir gelenektir. Bu son dönemlerde teknolojinin gelişmesi ile evlerde buğday kaynatma yapılmıyordu. Şimdi tekrardan yaşatılması için bu geleneği yapıyorlar. Bulgur, meyre, içliköfte bulguru gibi yemeklerde kullanmak için bu yapılıyordu. Çocuklara da bu buğday haşlamasından da ikram edilirdi. Bizde çocukken bunları alır yerdik. Yani bunun yapılmasına sevindik" diye konuştu.
Çocukluğuna gittiğini söyleyen Abdulaziz Bilge, "Cizre’de asırlardır gelenek haline gelen Dani yapımı, buğday pişirme geleneği tekrar canlandırdık. Dağkapı Mahalle Muhtarı Cahfer Ebret’e teşekkür ederiz. Böyle asırlık bir geleneği tekrar gün yüzüne çıkardı yeniden gündeme getirdi bizi çocukluğumuza götürdü. Halk yoğun bir şekilde şu an rağbet ediyor. Gelenlerin hepsi de eski günlerine geri döndüklerini ifade ediyor. Burada komşuluk duyguları, paylaşım duygusu, yardımlaşma duyguları gibi buğday haşlama önemli bir yere sahipti. Bu geleneği ve bu paylaşımcı ruhu canlandırma ve hissetme adına muhtarımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Yapımı yüzyılları bulan Dani yapılırken önce buğday taneleri iyice yıkanıyor. Yıkanan buğdaylar, büyük kazanlarda kaynatılıyor. Kazanların başından hiç ayrılmadan sürekli kepçelerle karıştırılır. Yenebilecek kıvama gelmiş, haşlanmış buğdaya Dani deniyor. Yenebilecek duruma gelecek kadar kaynatılan buğday daha sonra damlara kurutulmak için seriliyor. 2 gün güneş altında buğdaylar kurutulduktan sonra dönem içerisinde ihtiyaca göre değirmene götürülerek bulgur yapılıyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri-Malatya yolunda kaza: 2 ölü 20 yaralı

2023-09-25 10:17 - Güncel

Çin'in en büyük elektrikli araç üreticisi Özbekistan'da üretim yapacak

2023-09-26 19:25 - Dünya

Irak'ta 100'den fazla kişinin öldüğü düğün yangınının nedeni belli oldu

2023-09-27 16:30 - Dünya

TÜBİTAK SAGE tesisinde patlama: 1 ölü

2023-09-25 19:34 - Güncel

Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 3 ölü, 22 yaralı

2023-09-24 10:36 - Güncel

İzmir Adliyesi yakınında silahlı çatışma: 1 ölü 3 yaralı

2023-09-25 14:40 - Güncel

Diyarbakırlılar Mevlid Kandil'inde camilere akın etti

2023-09-26 22:09 - Güncel

Diyarbakırlı kuyumculardan Dubai’ye ‘altın çıkarma’

2023-09-25 16:14 - Ekonomi

Bayramov ile Lavrov Karabağ'ı görüştü

2023-09-27 23:19 - Dünya

Çiftçi salatalık fiyatından dert yanıyor

2023-09-28 15:30 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ebru sanatçılarının eserleri Başkentlilerin beğenisine sunuldu

18:57 - Kültür Sanat

Ağrı Milli Eğitim Müdürü Kökrek, “Dilimizin Zenginlikleri” projesi ödüllerini verdi

18:28 - Kültür Sanat

Kuşadası’ndaki söyleşide Atatürk konuşuldu

17:28 - Kültür Sanat

Gerdekkaya ve Yazılıkaya anıtları samanyolu manzarası ile aynı karede buluştu

14:23 - Kültür Sanat

Malatya Büyükşehir’den kış yarısı sergisi

13:22 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Emeklilere Yüksek Promosyon Yarışı! Diyarbakır'da Bankalar Rekabeti Kızıştırdı

18:42 - Diyarbakır

Amedspor, evinde Fatih Karagümrük ile berabere kaldı!

18:30 - Diyarbakır

Amedspor, Zorlu Fatih Karagümrük Maçına Hazır

13:42 - Diyarbakır

Yetimler Vakfı 2024 Yılı faaliyet raporunu açıkladı

13:38 - Diyarbakır

Diyarbakırlılar: işgal rejimine güvenmiyoruz ama yapılan ateşkese sevinçliyiz

13:35 - Diyarbakır