Şükür namazı, nafile bir namazdır. Bu namaz bir felaketten, bir belâ ve musibetten kurtulunca yada güzel bir haber duyunca Allah’a olan şükrümüzü ifade etmek için kılınabilir. Peygamberimizin (s.a.v.) de bazı zamanlar bu şekilde namaz kıldığı bildirilmektedir. Ayrıca abdest alınınca ve kurban kesildikten sonra da şükür namazı kılınır.
ŞÜKÜR NAMAZININ KILINIŞI Bir nimete kavuşan veya sıkıntıdan kurtulan kişi abdest aldıktan sonra “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya” diye niyet ettikten sonra iki veya dört rekat namaz kılar ve secdede Allah’a şükreder ve edebildiği kadar dua eder.
1. Rekat
“Niyet ettim Allah rızası için Şükür namazı kılmaya” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke’yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rükuya gideriz. Secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz. 2. Rekat
Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rükuya gideriz. Secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.