Nefroloji İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, böbrek sağlığını olumsuz etkileyen faktörler arasında gereğinden fazla et ve tuz tüketimi, yetersiz su içimi, doktor bilgisi dışında ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı gibi etkenlerin bulunduğunu belirtti.

Çok yiyip hemen yatmak reflüyü tetikliyor! Çok yiyip hemen yatmak reflüyü tetikliyor!

Böbrek fonksiyonlarının ciddi şekilde bozulabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kadiroğlu, "Böbrek fonksiyonlarının yüzde 15’in altına düşmesi durumunda, yaşamın devamı için böbrek nakli veya diyaliz tedavisi gerekmektedir. Günümüzde böbrek yetmezliğinin en etkili tedavi yöntemi böbrek naklidir. Ancak bu hastaların organ nakli konusunda doktorlarından yardım almaları önemlidir. Diyaliz tedavisi ise kronik böbrek yetmezliği hastaları için hayati öneme sahiptir" dedi.

Böbrek sağlığının korunması için bol su tüketimi ve sağlıklı beslenmenin önemine değinen Kadiroğlu, "Böbrek sağlığını korumak için beslenme ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler büyük önem taşımaktadır. Özellikle ideal kilonun korunması, karbonhidratlı gıdalar ve şekerin sınırlandırılması gerekmektedir. Yüksek tansiyondan korunmak için günlük tuz tüketimi azaltılmalıdır. Diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara sahip bireylerin böbrek sağlıklarının daha sık takip edilmesi ve gerektiğinde tedaviye dahil edilmeleri önemlidir. Tedavi edilmeyen hastalıklarda böbrek sağlığı ilerleyici olarak bozulmaktadır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kadiroğlu, böbrek sağlığının korunması için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: "Günde 2-3 litre su tüketilmeli, yaz aylarında bu miktar artırılmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalı, kan şekeri ve tansiyon düzenli olarak kontrol edilmelidir. Zararlı yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı, az proteinli, az yağlı ve az karbonhidratlı yemeklerin yanında sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir. Gazlı içecekler, şekerli meşrubatlar, sık ve gereksiz ağrı kesici ile antibiyotik kullanımı böbrek fonksiyonlarına ciddi zararlar vermektedir. Bu tür alışkanlıklardan bir an önce vazgeçilmelidir."

Kaynak: İHA