Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 'Casusluk nedir?' temalı bir bilgilendirme videosu yayınladı. Videoda, casusluk faaliyetlerinin geniş çapta, çok yönlü ve çok boyutlu hedeflere sahip olduğu vurgulanarak, casusluk faaliyetlerinin küresel bir tanıma sahip olmadığı belirtildi.

Videonun MİT'in resmi internet sitesinde yer alması, konunun önemine dikkat çekti. Videoda, casusluk faaliyetlerinin 'algılama, uygulama ve yargılama' aşamalarında farklı anlamlar taşıdığı ve bu durumun hukuki çeşitlilik yarattığı açıklandı. Ayrıca, her ülkenin kendi yasalarında casusluk faaliyetlerine özel düzenlemeler yaptığı ifade edildi.

MİT'in yayınladığı videoda istihbarat servislerinin Türkiye'nin milli menfaatlerini hedef aldığına yer verildi

Türkiye'de ise casusluk faaliyetleri, Türk Ceza Kanunu'nun 5237 sayılı kanununda 'Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk' başlığı altında ele alınmaktadır. Videoda, hasım istihbarat servislerinin Türkiye'nin milli menfaatlerini hedef aldığı, bu kapsamda vatandaşlarımızla iletişim kurarak onları casus olarak kullanmaya çalıştığına yer verildi. İstihbarat servislerinin, casus olarak kullandıkları kişilerden bilgi toplama, analiz ve rapor hazırlama gibi faaliyetlerde bulunmalarını istediği belirtildi.

AFAD'tan köy okullarında afet eğitimi AFAD'tan köy okullarında afet eğitimi

Ayrıca, video, hasım istihbarat servislerinin organize suç ve terör örgütlerini de casusluk amacıyla kullanabileceğini aktardı. Halkımıza yönelik uyarılarda bulunularak, yabancı istihbarat servislerine yardım etmenin suç olduğu hatırlatıldı. Tanımadığımız kişiler tarafından sorulan irdeleyici ve hassas sorulara karşı dikkatli olunması ve şüpheli durumlarda emniyet birimlerine hızla haber verilmesi gerektiği vurgulandı.

MİT, vatandaşların 'www.mit.gov.tr' adresindeki 'nasıl yardım edebilirsin' bölümünden, şüpheli veya ihbar etmek istedikleri durumları bildirebilecekleri bir platform sağladığını duyurdu. Toplumun ahlaki değerlerini suistimal ederek bilgi toplamaya çalışan istihbarat uzantılarına karşı uyanık olmanın ve bunlara imkan tanımamanın bir vatandaşlık görevi olduğu hatırlatıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ