Diyarbakır'da gerçekleştirilen 14. Diyarbakır Karpuzu Tanıtım Etkinliği'nde, 72 yaşındaki İkram Atlı'nın yetiştirdiği 48 kilo 700 gramlık karpuz birincilik ödülünü kazandı.

Diyarbakır'da Kadın Çiftçi 48 Kilo 700 Gramlık Karpuzla Birinci Oldu

Diyarbakır’ın coğrafi işaret tescilli ve ağırlığıyla ünlü karpuzlarının hasadı yapıldı. Diyarbakır Valiliği ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlikte, üreticiler karpuzlarını yarıştırdı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün bahçesinde düzenlenen etkinlikte çiftçiler yetiştirdikleri karpuzları sergiledi. Etkinliğe Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, çiftçiler ve aileleri katıldı.

Diyarbakır'da Kadın Çiftçi 48 Kilo 700 Gramlık Karpuzla Birinci Oldu (7)

Diyarbakır’da turizm patlaması! Yüzde 25 arttı Diyarbakır’da turizm patlaması! Yüzde 25 arttı

Çocuklar için karpuz yeme ve karpuz yuvarlama etkinlikleri düzenlendi. Yarışmada, İkram Atlı’nın ürettiği 48 kilo 700 gramlık karpuz birinci olurken, Atlı'ya 30 bin TL ödül verildi. İkinci olan Adil Aydın'ın 48 kiloluk karpuzu 25 bin TL, üçüncü olan Mehmet Atlı’nın 45 kilo 500 gramlık karpuzu ise 20 bin TL ödül kazandı.

"Diyarbakır Karpuzu Daha Büyük Festivalleri Hak Ediyor"

Etkinlikte konuşan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Diyarbakır’ın çeşitli tarım ürünlerinde önemli bir üretim merkezi olduğunu vurguladı.

Diyarbakır'da Kadın Çiftçi 48 Kilo 700 Gramlık Karpuzla Birinci Oldu (4)

Zorluoğlu, "Pamuk üretiminde Diyarbakır, Türkiye’nin ikinci büyük ili. Aynı şekilde mısır üretiminde de önde gelen bir şehiriz. Ancak Diyarbakır denince akla gelen en önemli ürün, Diyarbakır karpuzudur. Özel lezzeti, aroması ve büyüklüğüyle diğer bölgelerden ayrılır. Lokman Hekim’in 'Diyarbakır karpuzu yiyen hasta olmaz' dediği rivayet edilir. Coğrafi işaret tescilli bu ürünümüzün geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu sene 14.’sünü düzenlediğimiz bu etkinlik, Diyarbakır karpuzunun tanıtımı ve üretiminin sürdürülmesi adına önemli. Önümüzdeki yıllarda çok daha büyük organizasyonlarla kutlamayı hedefliyoruz. Bu yıl tasarruf tedbirleri nedeniyle küçük çaplı tuttuk ama Diyarbakır karpuzu, çok daha büyük etkinlikleri hak ediyor" dedi.

Diyarbakır'da Kadın Çiftçi 48 Kilo 700 Gramlık Karpuzla Birinci Oldu (3)

Sadece 12 üretici kalmış!

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar da Diyarbakır karpuzunun "sürme" çeşidini yetiştiren sadece 12 üreticinin kaldığını ve bu değerli tarımsal ürünün korunması için gayret gösterdiklerini söyledi. Atalar, "Diyarbakır karpuzu, Türkiye genelinde bilinen ticari çeşitlerden farklıdır. Sürme, pembe, ferik, beyaz kış ve kara kış gibi binlerce yıldır ekilen çeşitlerimiz var. En büyük karpuzlar da bu sürme çeşidinden çıkıyor" diye konuştu.

Diyarbakır'da Kadın Çiftçi 48 Kilo 700 Gramlık Karpuzla Birinci Oldu (2)

"Karpuzlara Bebeğe Bakar Gibi Baktım"

Yarışmada birinci olan İkram Atlı, Türkçe bilmediği için Kürtçe yaptığı konuşmasında, karpuzlarına bebek gibi özen gösterdiğini belirtti. Atlı, "Etrafını sürekli çapalayarak, sulamasını yaparak karpuzları yetiştiriyorum. Neredeyse tarla dışına çıkmıyorum, tamamen bu karpuzlarla ilgileniyorum. Yeni doğmuş bir bebeğe bakar gibi özen gösterdim. İki yıl önce de birinci olmuştum. Şu ana kadar toplamda 10 kez derece aldım" diye konuştu.

Diyarbakır'da Kadın Çiftçi 48 Kilo 700 Gramlık Karpuzla Birinci Oldu (6)

Diyarbakır'da Kadın Çiftçi 48 Kilo 700 Gramlık Karpuzla Birinci Oldu (5)

Muhabir: MEHMET SIDDIK BİLGE