Diyarbakır’da kış aylarının vazgeçilmez sokak lezzetleri arasında yer alan kestane kebapları, tezgahlarda yerini aldı. Soğuk havaların etkisiyle birlikte satışa sunulan kestane fiyatları ise vatandaşların cebini yakıyor.
Bu yıl, pişmiş kestane kilogramı 500 liradan satılırken, çiğ kestane kilosu ise 300 liradan alıcı buluyor. Aradaki fiyat farkı nedeniyle vatandaşlar genellikle çiğ kestaneyi alıp evde pişirmeyi tercih ediyor.
Diyarbakır’ın sevilen seyyar kestane satıcılarından Muhammed Gümüş, fiyatların kırmızı etle yarıştığını ancak yine de kestanenin etten ucuz olduğunu belirtti. Gümüş, “Kestanemiz ne olursa olsun etten ucuzdur. Başka illere göre kestaneyi burada daha ucuz satıyoruz. Pişirdiğimiz kestanenin 100 gramı 50 lira, kilosu ise 500 lira. Çiğ kestanenin kilosu ise 300 lira. Küçük boydaki kestane ise 200 liradan satılıyor” dedi.
Dikkat! Çin Kestanesi Farkı
Gümüş, kestanenin faydalarına dikkat çekerek, özellikle Çin’den getirilen kestanelere karşı vatandaşları uyardı. “İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kestane fiyatları daha yüksek. Buradaki kestane yerli, fakat Çin’den gelen kestanelere dikkat edilmesi gerekiyor. Çin kestanesinin hiçbiri yenmez” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar, pişmiş kestanenin pahalı olmasına rağmen, çiğ kestaneyi alıp evde pişirerek daha uygun fiyata yeme imkanı bulduklarını belirtildi. Bir vatandaş, “Pişmiş kestane pahalı olduğu için yarım kilo çiğ kestane aldım. Fiyatların düşmesini bekliyoruz” dedi.
Kestane satıcıları, havaların soğumasıyla birlikte satışlarının arttığını belirterek, bu yılki fiyatların metropol şehirlerindeki kestane fiyatlarıyla yarıştığını vurguladı.