Diyarbakır, yaz aylarının kavurucu sıcaklarında bile kış hazırlıkları için hareketli bir atmosfer yaratıyor. Şehirde, kışın sofraları zenginleştirecek yiyecekler hazırlama geleneği, bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle patlıcan közleme, bu hazırlıkların merkezinde yer alıyor.

Yazın başlarından itibaren Diyarbakır’ın sokakları ve bahçeleri, közleme işlemi için ateşin etrafında toplanan ailelerle dolup taşıyor.

Diyarbakır'da 82 bina yıkılmayı bekliyor! Diyarbakır'da 82 bina yıkılmayı bekliyor!

Adsız-67

Bu yıl, kışlık hazırlıkların yoğun olduğu dönemde, özellikle ateşin üstünde közlenen patlıcanlar büyük ilgi gördü. Şehir sakinleri, kış aylarında yemeklerde kullanmak üzere patlıcanları közüyle hazırlamak için geleneksel yöntemlere başvuruyor. Karton ve çeşitli kağıtlarla yakılan ateşlerin üzerine demir bir şiş yardımıyla yerleştirilerek közleniyor. Közleme işlemi sırasında çıkan koku, mahalleye yazın özel bir havasını da getiriyor.

Diyarbakırlılar, bu yöntemin sadece sebzelerin lezzetini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda kışın sıcak bir ev atmosferi sağladığını belirtiyor. Patlıcan közleme işlemi, ailelerin bir araya gelip vakit geçirdiği, sohbet ettiği keyifli anlara da ev sahipliği yapıyor.

Muhabir: BERİVAN KILIÇ