Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ve 100'den fazla farklı kuş türüne ev sahipliği yapan nadir doğal alanlardan biri olan Kabaklı Göleti, tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, kuraklık ve su kaybı nedeniyle kuruma noktasına geldi. Göletin çevresi yosunlar ve tarım ilaçlarının atıklarıyla kaplanırken, kuşlar yalnızca temiz alanlarda beslenmeye çalışıyor.
Göletteki su seviyesinin kritik seviyeye düştüğünü belirten uzmanlar, acilen su takviyesi yapılması gerektiğini vurgularken, Diyarbakır Dicle Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kılıç, göletin kurtarılabilmesi için çözüm önerilerini sıraladı: "Kuraklık şiddetlendikçe, bu gibi göletler, dereler ve su sistemleri geri dönülmez şekilde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Su kaynaklarının korunması için yetkililerin su biriktirme çabalarına destek vermesi büyük önem taşıyor."
Kılıç, vatandaşların duyarlılığına dikkat çekerek, "Hep birlikte hareket edersek bu sorunu aşabiliriz. Su kaynaklarımızı korumazsak, biyoçeşitlilik kaybı, insanların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyecektir. Türkiye, farklı habitatlarıyla zengin bir ülke ancak kuraklık bu zenginliği tehdit ediyor. Bilim insanlarının önerdiği çözümleri hızla hayata geçirmezsek, bizi çok zor günler bekliyor" ifadelerini kullandı.