Elazığ’da meydana gelen ve Diyarbakır’da da şiddetle hissedilen 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından, uzmanlardan arka arkaya değerlendirmeler geldi. Diyarbakır’da üç ilçede paniğe neden olan ve vatandaşların sokağa çıkmasına yol açan bu sarsıntının ardından, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, endişeye gerek olmadığını belirtti. Görür, “Bugünkü deprem, 6 Şubat depremlerinin enerji transferiyle ilgili. Yeni bir afet beklemiyorum,” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da O Fay Henüz Kırılmadı! Uzmanlardan Açıklama (1)

“Maraş Fayı Henüz Kırılmadı”

Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Maraş, Bingöl ve Ölüdeniz faylarında detaylı araştırmalar yapıldığını belirtti. Sözbilir, Maraş Fay Zonu’nun henüz kırılmadığını ve bu fayın 6,8 büyüklüğüne kadar deprem üretme riskinin bulunduğunu ifade etti.

Diyarbakır’da O Fay Henüz Kırılmadı! Uzmanlardan Açıklama (1)-1

Çermik'te otomobil takla attı Çermik'te otomobil takla attı

Bölgedeki Fay Hatları ve Deprem Riski

Sözbilir ayrıca, Malatya’nın Kale ilçesinde 16 Ekim’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremle Erkenek ile Pütürge arasında daha önce kırılmamış olan fay parçalarının hareket ettiğini, ancak Bingöl tarafında hâlâ kırılmamış parçalar bulunduğunu belirtti. Bingöl Yedisu Segmenti’nde Kuzey Anadolu Fayı’nın bir kolunun halen kırılmadığına işaret eden Sözbilir, bu fay hattının “sismik boşluk” sınıfında olduğunu ve deprem üretmesinin beklendiğini kaydetti.

Ayrıca Sözbilir, güneyde Pazarcık’tan itibaren Ölüdeniz Fay Hattı’na kadar inen kesimde, Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa gibi Türkiye sınırları içinde kalan fay parçalarının kırılmadığını ve bu alanda da çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Muhabir: UĞUR ERSİN