Diyarbakır'da son günlerde düşen sıcaklıklar, soğuk içecekleri unutturup sıcak içeceklere olan ilgiyi artırdı. Özellikle şehrin simgelerinden biri haline gelen sıcak salep, vatandaşların vazgeçilmezi oldu. Esnaf, talebin hızla arttığını belirterek, sabah ve akşam saatlerinde yoğunluk yaşandığını söylüyor.
Sur içindeki tarihi çarşıların ve kentin işlek caddelerinin salep kokusu ile dolduğu bu günlerde, esnaflar taleplere yetişmek için yoğun mesai yapıyor. Yıllardır Diyarbakır’da salep satışı yapan esnaf Mustafa Yıldız, “Havaların soğumasıyla işlerimiz açıldı. Salep, kış mevsiminin en çok sevilen içeceği, hem lezzeti hem de sıcaklığıyla içimizi ısıtıyor. Vatandaşlarımız sabah işe gitmeden ya da akşam iş dönüşü bir fincan salep içmeden duramıyor,” dedi.
Salep satıcıları, kış mevsiminde hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan bu içeceğin daha da popülerleştiğini vurguluyor. Diyarbakır’da sıcak salep satışları, özellikle hafta sonları şehrin kalabalık noktalarında yoğunlaşırken, sıcak içeceklerin yanında tarçın ve çeşitli baharatlarla servis edilen salep, adeta soğuk havaların kurtarıcısı oluyor.
Vatandaşlardan Ayşe Demir ise, “Sabahları çocukları okula bırakırken mutlaka salep alıyoruz. Soğuyan havalarda içimizi ısıtıyor ve bağışıklık sistemimize de iyi geldiğini düşünüyoruz,” diyerek salepe olan ilgisini dile getirdi.
Uzmanlar, ani sıcaklık değişimlerinin hastalıklara davetiye çıkarabileceği konusunda uyarıda bulunurken, sıcak içeceklerin tüketiminin bu dönemde daha da önemli hale geldiğini belirtiyor.