Diyarbakır Dicle Üniversitesi ilklere imza atıyor. Ziraat Fakültesi tarafından 5 pilot proje hayata sokuldu. Fakülte öğrencileri tarım ve hayvancılık alanında hem teorik hem de pratik olarak eğitim alma fırsatı buluyor.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinde beş bölüm lisans düzeyinde öğrenci alıyor. 1500'e yakın toplam öğrenci kapasiteli fakültede hem teorik hem de uygulamalı olarak dersler veriliyor.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, Diyarbakır Olay Gazetesine konuşarak, uygulama alanları ve altyapı olarak  tarla bitkileri, deneme üretileri, araştırma üretileri, bahçe bitkileriyle ilgili seraların mevcut olduğunu dile getirdi.

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (11)

Projeler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Denli, "Yine tarım makinaları teknolojileri mühendisliği kapsamında tarımda kullandığımız makine ve ekipmanlarla ilgili bölümümüz var. Bu faaliyetlerimiz söz konusu. Bunlarda da uygulamayla eğitimler veriyoruz. Sol teknik bölümümüz var. Hayvancılık bölümü. Burada pilot proje uygulamalarımız mevcut. Altyapı olarak organik tavuk yetiştiriciliği ünitesi, organik yem üretim ünitesi, büyükbaş hayvancılık ünitesi, normal gezen tavuk ve zenginleşmiş kafes tavukçuluğu üniteleri, büyükbaş hayvancılık, ipek böcekçiliği, arıcılık gibi tesislerimiz var. Buralarda hem araştırmalarımızı yürütüyoruz hem de öğrencilerimize uygulamalı dersler vererek öğrencilerimizin mesleki alandaki bilgi ve becerilerini geliştirmeye çalışıyoruz. Ziraat Fakültesi olarak şimdiye kadar yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde çok çeşitli projeler yürüttük." İfadelerine yer verdi.

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (20)

Denli konuşmasının devamında, "En son projemiz sadece öğrencilerimize yönelik değil, özellikle dezavantajlı kadınların ve gençlere yönelik tarımsal üretimde eğitim vererek onların girişimcilik, beceri, becerilerini yükselterek onlara gelir getirici faaliyetlerde bulunmayı bulmak için destek merkezi sosyal girişimcilik destek merkezi kuracağız. Projemiz kapsamında kuracağımız atölyelerde farklı tarımsal üretim alanlarında kadınlarımıza, gençlerimize eğitimler, uygulamalı eğitimler vereceğiz ve kazanacakları bilgi, beceri ve girişimcilik becerileriyle gelir getirici faaliyetlerde bulunabileceklerdir. Bunun hem yerelde hem ulusal düzeyde katma değer sağlayacağını, istihdama katma değer katkı sağlayacağını düşünüyoruz." Dedi.

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (19)

Denli konuşmasını şöyle sürdürdü:

Yine ziraat fakültesi olarak özellikle bölgemizde üretim desenlerinin çeşitlendirilmesinde küresel ısınmaya bağlı olarak değişen alternatif üretim modellerinde, üretim desenlerinde alternatif bitki yetiştiriciliğinde hayvan yetiştiriciliğinde çalışmalarımız devam ediyor. İlk uygulanan birçok projeyi ziraat fakültesi bünyesinde hayata geçirdik. Yeni inovatif çalışmalarda pilot uygulamalar direkt oluşturarak üreticimize, çiftçimize eğitimler verdik. 

Bunlardan birkaç örnek verecek olursak bunlardan bir tanesi organik tarım eğitimiydi. Hem teorik hem de uygulamalı olarak verdik. Bu kapsamda organik bağ tesisimiz mevcut.

Organik ürünleri, üzüm işleme tesisi kurduk. Şu anda mevcut. Hayvancılıkla ilgili olanları biraz önce ifade ettim. 

Organik tavukçuluk, organik keçicilik, organik yem üretimi gibi hem kendi uygulamalarımızda hem de bunu yapan çiftçilerimize bulunması zor olan girdileri, üretim girdilerini, yem gibi, organik yem gibi girdilerini sağlayarak bölgemizde bu faaliyetleri yaygınlaştırmak istiyoruz. Yine bölgemizde yaşanan bizim alanımızdan ilgilenen yaşanan sorunlara da çözüm, çözümler bulmak maksadıyla çeşitli projelerimiz yine mevcut. Birçok alanda fizibilite çalışması yaptık.

Yeni üretim modellerinde gerek endüstriyel alanda, gerekse de tarımsal üretim alanda bu yönüne de ulusal destekli, uluslararası destekli projelerimiz bulunmaktadır. Personel olarak yaklaşık 49 akademisyenimiz fakültemizde bulunmaktadır. 5 farklı bölümde araştırma, geliştirme, eğitim faaliyetlerimiz devam etmektedir.

Şu anda uluslararası düzeyde de üniversitemizin en aktif fakültelerinden birisiyiz. Uluslararası düzeyde proje koordinatörlüğümüz devam etmekte. Bu projemizde de özellikle küresel ısınmayla mücadelede, tarımsal üretimde neler yapılabilir bunun çalışmalarını yürütmekteyiz.

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (6)

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma görevlisi Erhan Ekalp ise, "Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. Bizim uzmanlık alanımız daha çok sebze yetiştiriciliği ve ıslahı alanında. Burada gördüğünüz çelmik biberi, kandil, dolmalık biber bir de üç burun dediğimiz bir çeşit var." Diye konuştu.

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (7)

Ekalp, "Bölgemizde kök çürüklüğü hastalığı çok fazla olduğu için dayanıklı hatlar seçiyoruz. Biz buradaki tohumlarımıza mutasyon ıslahı sonucunda bir sürü hat elde ettik. Burada gördüğünüz bütün saksılarda hepsi birbirinden farklı tohumlar bulunuyor. Buraya kendimiz üzerinden Haydın Üniversitesi'ne getirdiğimiz izolatları bitkinin üzerine bırakarak hastalığı bulaştırdık. Burada dayanıklı olan hatlarımızı seçiyoruz. Kök çürüklüğüne dayanıklı hatlar buradan seçilecek." İfadelerine yer verdi.

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (12)

Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünde görevli öğretim üyesi Murat Turgut ise, "Burası bizim sizin de gördüğünüz yere atölyemiz. Burada uygulama çalışmalarını öğrencilerimizle birlikte gerçekleştiriyoruz. Yine aynı şekilde simülatörlerimiz var. Teknik anlamda veya manuel anlamda diyelim mekanik anlamda veya teknik anlamda değişik uygulamalarımız oluyor. Burada da öğrenciler bu cihazları vesaire görünce uygulamalı, daha faydalı olmuş oluyor. " Diyerek bilgilendirmelerde bulundu.

Diyarbakır Bismil’de İpekyüz Ailesinin acı günü Diyarbakır Bismil’de İpekyüz Ailesinin acı günü

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (8)

Turgut konuşmasının devamında, "Bu mesela örneğin bu bir araç simülatörü. Bunu biz genelde motor derslerinde anlatıyoruz. İşte burada motor çalıştığı zaman pistonların, crankbinlerin, volanların şeklinde giden sıralamayla örneğin bir traktörün veya bir otomobilin kısmına benzer ikisi hareket iletim sistemlerini anlatıyoruz. Daha sonra traktör içerisinde traktörümüz de var. Traktörde de ayrıca güç iletim sistemleri vardır otomobilden farklı olarak. Yani traktör kendisini hareket ettirdikten sonra arkada kullanacağı makineye veya güç vereceği, kuvvet ileteceği makineye yönlendirmesi gerekiyor." İfadelerini kullandı.

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (9)

Turgut konuşmasını şöyle sürdürdü: 

Onunla ilgili de farklı güç iletim sistemleri var. Biz dediğimiz gibi burada önce işte motor ve dişçi kutusu, volan gibi teknik şeyleri anlattıktan sonra öğrencilerimize traktör üzerinde uygulamaları yaptırıyoruz. Bizim ismimiz, yani tam ismimiz Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği bölümü.

Öğrencilerimiz bizim bölümü seçerek geliyorlar. Ziraat fakültesinde biliyorsunuz farklı bölümler var. Bu şekilde bize gelen öğrenciler, biz biraz daha ziraatın makine kısmıyız. 

Yani ziraatın makine mühendisliği gibi diyelim. Daha çok teknik ve makineyle ilgili derslerimiz ve konularımız mevcut.

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (10)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti1 (1)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti1 (3)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti1 (2)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (13)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (10)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (6)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (5)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (4)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (3)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (2)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (18)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (1)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (15)

Diyarbakır'da Tek Fakültede 5 Pilot Proje Hayata Geçti! (14)

Muhabir: NAZLİYA DEĞER ENEZ