Diyarbakırlı taş ustası Cuma Balıkçı, bazalt taşını ustalıkla işleyerek hem geleneksel el sanatlarına hem de yöresel lezzetlere katkıda bulunuyor. Sur ilçesinin Mardin Kapı semtinde açtığı çiğ köfteci dükkanında, el emeğiyle yaptığı bazalt taşından çiğ köfte yoğurma teknesi dikkat çekiyor.

Babasıyla birlikte değirmencilik yaparken, değirmenleri tamir etmenin yanı sıra bazalt taşını işleme sanatını da öğrenen Balıkçı, yıllar süren bir birikimle farklı taş ürünleri üretmeye başladı. Fıskiye, küçük el değirmenleri ve taştan tavlalar bu ürünlerden bazıları. Ancak, Balıkçı'nın en son eserlerinden biri, hem nostaljik hem de işlevsel olarak çiğ köfte yoğurma taş leğeni oldu.

Balıkçı, bazalt taşından yaptığı tekneyi çiğ köfte yapımında kullanarak, geçmişe duyduğu özlemi ve geleneksel yöntemlere olan bağlılığını yansıtmak istediğini belirtiyor. "Bu taş leğen, hem geçmişi hatırlatıyor hem de el emeğimizin değerini gösteriyor" diyen Balıkçı, bu şekilde hem yöresel kültürü yaşatmayı hem de müşterilerine farklı bir deneyim sunmayı amaçladığını söyledi.

Diyarbakırlı işçileri taşıyan araç Sivas'ta devrildi: 14 Yaralı! Diyarbakırlı işçileri taşıyan araç Sivas'ta devrildi: 14 Yaralı!

Diyarbakır'ın yerel lezzetlerine katkıda bulunan Balıkçı, taş ustalığının yanı sıra, çiğ köfteleriyle de ilgi topluyor. Hem sanatı hem de geleneksel mutfak kültürünü yaşatan Balıkçı’nın bu eşsiz çalışmaları, hem bölge halkı hem de ziyaretçiler tarafından büyük beğeni topluyor.

Muhabir: MEHMET SIDDIK BİLGE