Selame Maruf, ikinci ayına giren işgal saldırganlığına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Gazze Şeridi'nde halka yönelik Nazi-Siyonist suçların 31. günde devam ettiğini ve şu ana  kadar kayıp ve şehit sayısının 13 bini aştığını ifade eden Maruf,  bu rakamların işgalin saldırganlığına sessiz kalan ve bir gün bile durduramayan sözde uluslararası meşruiyetin ölüm belgesi olduğu ifade etti.

Uluslararası topluma tepki gösteren Maruf, şunları söyledi:

"Nazi işgal ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında yanında savaşan paralı askerlerin varlığına dair sık ​​sık yapılan tanıklıklar ışığında, sivillere karşı işlenen tüm suçlardan işgalin yanı sıra hukuki, siyasi ve ahlaki olarak geldikleri ülkeleri de sorumlu tutuyoruz.

İşgalin saldırılarının hedefi haline gelmesinin ardından, yakıtın tamamen tükenmeye devam etmesi ve ikincil elektrik jeneratörlerinin kapatılması için geri sayımın başlaması nedeniyle hastanelerin korunmasından Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri'ni sorumlu tutuyoruz."

Saldırılar sonucu şu ana kadar 222 okulun kısmen veya tamamen hasar aldığını, 60 okulun hizmet dışığı kaldığını ve 88 hükümet binasının yıkıldığı kaydeden Maruf, "İşgal uçakları, tankları ve gemileri, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni 30 bin tondan fazla patlayıcıyla bombaladı. Sağlık ekipleri 10 binden fazla şehit ve 3 bin kayıp olduğunu, 1.050 katliamın gerçekleştiğini, 25 binden fazla vatandaşın ise yaralandığını kaydetti." dedi.

Maruf, "İşgal nedeniyle 222 bin konut hasar gördü, 10 bin bina tamamen yıkıldı, 40 bin konut da tamamen yıkıldı. 192 sağlık ve sağlık personeli ile 32 ambulans imha edildi, 113 sağlık kurumu ağır hasar gördü, 16 hastane ve 32 sağlık ocağı hizmet dışı bırakıldı.  Saldırıda 192 cami hasar gördü, 56 cami işgal tarafından tamamen yıkılırken, 3 kilise de hedef alındı." bilgilerini verdi.

İşgalin, 24 saat içinde Gazze Şeridi'ni 400 baskınla hedef aldığını aktaran Maruf,  "Bunların büyük çoğunluğu hastanelerin ve bazı binaların çevresinde yoğunlaştı. Açık bir şekilde buraları, oradaki yerinden edilmiş sivilleri ve onlara yardım eden sağlık ekiplerini, yaralı ve hastaları hedef aldılar. Hastanelerde, mahallelerde, barınma merkezlerinde sürekli devam eden saldırılar ve işgalin yol açtığı sağlık sorunları, kaynak kıtlığı ve yaşanan kıtlık nedeniyle insanlık dışı bir ortamda mağdur olan yerinden edilmiş çocukların hayati tehlikesi konusunda uyarıyoruz." diye konuştu.

İşgalci rejimin, Gazze'de saldırısında insanları aç bırakan bir savaş da yürüttüğünü belirten Maruf, insani krizlerin yaşandığını belirterek şu ana kadar 17 gün boyunca Refah Sınır Kapısı'ndan 522 tır insani yardımın girdiğini hatırlattı. Maruf, bu sayının 7 Ekim'den önce günlük geçiş sayısı olduğuna dikkat çekti.

Maruf, "Yaralılara seyahat izninin yavaş yavaş verilmesi ve bir hafta süren tedavi amaçlı yolculuk denemelerinin ardından 93 yaralının Mısır'a ulaşmasıyla, güvenli bir koridor oluşturulması, insani ve yardım yardımlarının hızla ulaştırılması ve çalışmalara hız verilmesi yönündeki talebimizi yineliyoruz." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha