<div><span>DSÖ, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA), aspartamın insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi.</span></div> <div><span>İncelemenin ardından yayımlanan değerlendirmede, aspartamın "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırıldığı belirtildi.</span></div> <div><span>Üyeleri arasında bir Coca-Cola birimi ve Cargill gibi markaların da bulunduğu Uluslararası Tatlandırıcılar Birliği (ISA), aspartamla ilgili incelemelerin bilimsel olarak kapsamlı olmadığını öne sürdü.</span></div> <div><span>Şekerden 200 kat daha tatlı olan aspartam, kalorisiz bir şekilde yiyecek ve içecekleri tatlandırabiliyor.</span></div> <div><span>Diyet veya şekersiz ürünlerin pek çoğunda ve sakızlarda da bulunan aspartam Coca Cola Zero ve Pepsi Max gibi içeceklerin vazgeçilmezi.</span></div> <div><span>Aspartamın 6 bin farklı gıda ürününde kullanıldığı tahmin ediliyor.</span></div> <div><span>Geçen yıl Fransa'da 100 bin yetişkin arasında yapılan gözlemsel bir çalışma, aspartam da dahil olmak üzere daha fazla miktarda yapay tatlandırıcı tüketen kişilerin kanser riskinin yüksek olduğunu göstermişti.</span></div> <div><span>DSÖ, geçtiğimiz ay tüketicilere kilo kontrolü için şeker içermeyen tatlandırıcıları kullanmamalarını tavsiye eden kılavuzlar yayımlamıştı.<strong> </strong></span></div>