Bakan Ersoy: Tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili yönetmenlikte çok önemli bir değişiklik yaptık

Bakan Ersoy: Tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili yönetmenlikte çok önemli bir değişiklik yaptık

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, 2005-2022 yılı arasında 4 bin 151 taşınmaza proje yardımı, 2 bin 793 taşınmaza uygulama yardımı olmak üzere şu ana kadar toplamda 6 bin 944 taşınmaza yardım yapıldığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya İl Koordinasyon merkezinde yapılan toplantının ardından kentte yapılan çalışmalar ve tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulundu.

Malatya’da geçici konutlarda çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Ersoy, bugüne kadar 14 bin 700 konteyner bölgeye indirildiğini, 11 bin 700 konteynerde yerleşim başladığını ve kalan kısımların ise birkaç güne tamamlanacağını kaydetti.

"Kalıcı konutlarda da yoğun bir çalışmamız sürüyor, 8 bin 100’ünün temel atma işlemi tamamlandı"

Bireysel konteyner teslimlerine başlandığını kaydeden Bakan Ersoy, "Şu ana kadar bin 124 bireysel konteyner teslimi yapıldı. Haziran ayında 30 bin konteynerin çalışması hedefleniyor. Malatya’da bundan sonra ağırlıklı olarak bireysel konteyner taleplerini gerçekleştireceğiz. Kalıcı konutlarda da yoğun bir çalışmamız sürüyor. Malatya’da 70 bin netleşen konut ile 25 bin 600 köy evi talebi var tahmini. Bunun 11 bin 634’nin ihalesi yapıldı, 8 bin 100’ünün temel atma işlemi tamamlandı. 25 bin 600 köy evinde ise 7 bin 134’ünün ihalesi yapıldı, 610’unun temeli atıldı. Orda da hızlı ilerleyeceğiz. Enkaz kaldırma çalışmalarında yıkık ve acil yıkılacak olan yapıların yüzde 99’unun enkaz kaldırma işlemi tamamlandı. Yüzde 1’lik kısımda ise çevresinde hasar vereceği alanlar olduğu için belli izinleri bekliyoruz. İlk etapta enkaz kaldırma tamamlandı. Hasar tespitleri sonuçlandıktan sona bunu da hızlandıracağız." dedi.

"Malatya’da ilk belirlemelere göre 57 bin 673 itiraz geldi"

Malatya’da ilk belirlemelere göre 57 bin 673 itirazın geldiğini belirten Ersoy, "Bunların 55 bin 440’u incelendi ve sonuçlandı. Bin 290 tanesinde de inceleme devam ediyor. İtiraz olmayanlarla ilgili yıkım enkaz çalışması da sürüyor. 27 bin binada hiç İtiraz yok, bunla ilgili enkazların kaldırılması adına hızlı bir şekilde başlıyoruz, ön gördüğümüz hızla çalışmalar devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Özel mülkiyette bulunan tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili yönetmenlik de çok önemli bir değişiklik yaptık"

Özel mülkiyette bulunan tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili yönetmenlikte çok önemli bir değişiklik yaptıklarına dikkat çeken Ersoy, "Bu yönetmenlik ile 2005 yılında özel kültür varlıklarının korunması adına hazırlanan projelere geri ödemesiz olarak maddi yardım yapılmaktadır. Bu kapsamda 2005-2022 yılı arasında 4 bin 151 taşınmaza proje yardımı, 2 bin 793 taşınmaza uygulama yardımı toplamda ise 6 bin 944 taşınmaza yardım yapıldı şu ana kadar. Kahramanmaraş depreminde zarar gören tescilli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı ve ihyası için gerekli desteğin bakanlığımızca sağlanabilmesi amacıyla mevzuat değişikliği yapılarak afet bölgesine yönelik proje uygulama yardımlarının kapsamı bu yönetmenlikle genişletildi. Proje yardımı kapsamında Rölöve, restitüsyon, restorasyon gerekli durumlarda rekonstrüksiyon mühendislik projeleri ile zemin etüdü için yardım sağlanacak." diye belirtti.

Ersoy, uygulama yardımı kapsamında da koruma bölge kurullarınca uygun görülen projeler kapsamındaki tüm uygulama yardım taleplerinin yanı sıra gerek görülmesi halinde rekonstrüksiyon taleplerine de yardım sağlanacağını ve ayrıca proje yardımı üst limit miktarı yardımını 5 katına, uygulamanın 10 katına çıkarılmış olduğunu ifade etti.

"Başvuru için gerekli belgeleri en geç 15 Haziran 2023 Perşembe gününe kadar teslim edilmesi gerekiyor"

Bugün itibariyle AFAD tarafından afet bölgesi ilan edilen 17 ilden, Sivas’ın Gürün ilçesi için yeni bir başvuru dönemini başlatacaklarını söyleyen Ersoy, şöyle devam etti:

“Bu illerimiz Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elâzığ, Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde ve Tunceli. Başvuru süreci ile ilgili gerekli detaylar Bakanlığımız ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüklerimiz tarafından kamuoyu ile paylaşılacak. Yapıların sahiplerinden herhangi birinin başvurusu değerlendirme için yeterli olacak. Başvuru için gerekli belgeleri en geç 15 Haziran 2023 Perşembe gününe kadar teslim edilmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar yetişmeyen başvurular içinde ileri dönemde yeni başvuru programları açıklanacak. Afet bölgesinde deprem nedeniyle zarar görmüş tescilli yapılara proje yardım taleplerinin hepsi Bakanlığımızca değerlendirilecektir ve tamamına yardım yapılması planlanacaktır. Şimdiden herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi. (İLKHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...