Bebeklerde İşitme Kaybı: Erken Teşhis ve Önlemler

Bebeklerde İşitme Kaybı: Erken Teşhis ve Önlemler

Bursa Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Solmaz, işitme kaybı ile doğan bebeklerin ilk altı ay içinde erken teşhisinin büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında yaptığı açıklamada, dünya genelinde her bin bebekten bir ile üçünde işitme kaybı görüldüğünü vurgulayan Bursa Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Solmaz, bu durumun önemsenmesi gerektiğini dile getirdi. Bebeklerde işitme kaybının dil ve konuşma gelişimini etkilediğini belirten uzman, 6 aydan önce teşhis edilen çocuklarda dil ve konuşma gelişiminin normal seyrettiğine dikkat çekti.

Dr. Solmaz, ülke genelinde başarılı bir şekilde uygulanan işitme tarama programının amacının, işitme kaybıyla doğan bebeklerin erken teşhisiyle dil ve konuşma gelişimlerine zarar vermeden sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılması olduğunu belirtti. İşitme kaybının hafiften ağıra kadar farklı seviyelerde görülebileceğini ifade eden uzman, her yeni doğan bebeğin mutlaka hastanelerde işitme taraması testinden geçmesi gerektiğini ve bazı bebeklerin ise daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

Doğum öncesinde ve doğumda işitme kaybı risk faktörlerine dikkat çeken Dr. Solmaz, özellikle ailede küçük yaşta işitme kaybı öyküsü, anne hamileliğinde bazı ilaçların kullanımı, bulaşıcı hastalıklar, trafik kazası ve travma gibi durumların risk oluşturabileceğini belirtti. Doğum sonrasında ise sarılık, zararlı ilaçlar, menenjit gibi durumların da işitme kaybı riskini artırabileceğini söyleyen uzman, risk altındaki bebeklere daha fazla dikkat edilmesi ve kontrol taramalarının yapılması gerektiğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...