Besiciler: Devlet hibe desteğini doğru yaparsa, hayvansal üretim artar

Besiciler: Devlet hibe desteğini doğru yaparsa, hayvansal üretim artar

Son yıllarda et fiyatlarının yükselmesini Türkiye’de hayvan sayısının azalmasına bağlayan besiciler, hayvancılığın tekrar canlanması için devletin hibelerini daha doğru yapması gerektiğini belirttiler.

Ankara kırsalında hayvancılığın son yıllarda zor günler geçirdiğini, bunun da mera alanlarının hobi bahçelerine dönüştürülmesiyle meraların giderek azalması ve çiftçilere verilen desteğin az olmasından kaynaklandığını belirten besiciler, devletin hibelerini daha doğru yapması gerektiğini söylediler.

Hayvancılıkla uğraşanların kötü günler geçirdiklerini belirten besiciler, Türkiye'de hayvancılığın giderek azalmasının da kırmızı et fiyatlarını yükselttiğini dile getirdiler.

Yaşadıkları sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan besiciler, hayvancılığın tekrar canlanması için devletin doğru bir politika yürütmesi gerektiğini söylediler.

Bu mesleğin çocukluktan gelen baba mesleği olduğunu belirten Resul Çelik, "Baba mesleğini biz de kendi çapımızda kendimize göre ilerletmeye çalışıyoruz. Bu işin önünü açmak için öncelikle mera ve ekili tarlaların çoğalması için hobi bahçelerinin kalkması lazım. Besiciliğin önünü açmak için devletin özellikle genç çiftçilere sigorta ve benzeri durumlarda yardımcı olmaları lazım. Geriden gelen gençlerimizin hiçbiri bu işi yapmıyor. Bizim gibi bu işi yapanlar çok nadir. Devlet desteklerini küçük besicilere vermiyor. Durumu iyi olan insanlara destek veriliyor. İpotekli krediler veriyor. Faizsiz krediler veriyor. Geri ödemesi az, yüzde 50 hibeli krediler büyük çiftçilere veriyorlar. Bizim gibi küçük çiftçilere herhangi bir yatırımları yok. Önemli olan da küçük çiftçilerdir. Her zaman ahırında 4-5 hayvanı olan insanlar, Türkiye'nin hayvancılığını yükselten insanlardır. Ama onlar daha çok fabrikasyon yapılara yatırım yapıyorlar. Devlete bir çağrımız; yatırımlarını, hibelerini daha doğru, daha bilerek alttan yetişen insanlara yapmaları gerekir. Ülkemizin hayvancılığı için güzel bir geleceğin olması temenni ediyorum." dedi.

"Et fiyatları hayvan sayısının azlığından kaynaklanıyor"

Besicilerden Kadir Karabulut ise, "Devletin teşviki var. Büyükbaş ve küçükbaş işletme sahiplerine teşvik var. Buzağı ve koyun destekleri var. Et fiyatları hayvan sayısının azlığından ötürü fazla, hayvan sayısı yeterli değil. Bu yüzden et fiyatları biraz fazla. Tabi yem fiyatları da yüksek. Bu yüzden subbase edemediği için et fiyatları da yüksek olarak seyrediyor. Piyasada genel olarak bir ekonomik zorluk olduğu için genelde fiyatlar yukarıya doğru seyrediyor. Devlet kendi içinde çaba gösteriyor. Örneğin yurt dışından hayvan ithalatı noktasında hayvancılara destek olmaya çalışıyor. Genelde bunu tarım ve hayvancılık politikaları belirliyor. Bizim gibi işletme sahiplerinin elinde olan bir şey değil. Fiyatların yüksekliğini tarım ve hayvancılık politikaları belirliyor." ifadelerine yer verdi.

Hayvancılıkta mera alanı sıkıntısı yaşandığını belirten Karabulut, "Hayvancılıkta mera alanı problemi var. Tabi yem fiyatları da yüksek. Bir yere kadar devlet desteklese de ya da hayvancıya çeşitli krediler verse de şartlar hayvancı açısından çok iyi değil ama geleceği olan bir sektör. Gerekli yerlerde gerekli desteklemeler yapılabilirse, küçük aile işletmeleri ve orta ölçekli işletmeler büyük çiftliklere dönüşebilir. Mera sıkıntısı şöyle ekim alanlarının giderek azalması inşaatlarla beraber kapanması ve nadasın tam olarak uygulanmaması yani nadas kuralının ihlal edilmesi gibi nedenlerden şehirleşmenin de artık tarımsal ve hayvancılık yapılan alanlara kaymasından ötürü zorluklar var. Hobi bahçelerinin çoğu ruhsatsız yapılıyor. Genelde tarım arazileri kullanılıyor." diye konuştu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...