Bursa Valiliğinden artan grip vakalarına karşı uyarı

Bursa Valiliğinden artan grip vakalarına karşı uyarı

Bursa Valiliği İl Hıfzıssıhha kurul kararıyla kentte artan grip vakalarına karşı vatandaşlar uyarıldı.

Valilik İl Hıfzıssıhha kurul kararında, grip hastalığının sıklıkla yaşandığı aylara dikkat çekilerek, vatandaşların daha dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

65 yaş üstü ile 2 yaş altında bulunanlarda grip semptomların daha şiddetli görüldüğüne dikkat çelkilen kurul kararında, iyileşme süresinin 1-2 hafata sürebileceği vurgulandı. 

Kararda, "Grip; İnfluenza virüsünün neden olduğu iş gücü kayıpları ve hastanede yatışlara sebep olan mevsimsel özellikle kasım-aralık ayları ile nisan-mayıs ayları arası dönemde görülen, yaygın ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 derece ve üzeri), öksürük, boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı ve ciddi halsizlik gibi belirtilerle kendisini gösterir. Gripte genellikle şikayetler 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde semptomlar şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1-2 haftaya kadar da uzayabilir. Özellikle risk gruplarında 65 yaşının üstünde olanlar, 2 yaşın altında bulunanlar, hamileler, diyabet, kalp, akciğer ve böbrek hastalıkları bulunanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi düşük olanlar daha ağır seyredebilir ya da zatürre, bronşit ve kulak enfeksiyonları gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelebilir. Son günlerde ilimizde mevsimsel grip vakalarındaki artış nedeni ile hastalığın önlenmesi, kontrolü ve müdahalesiyle ilgili olarak; sağlık kurum ve kuruluşları tarafından yapılan halk eğitimlerinde; gribal enfeksiyonun önlenmesi için, bol sıvı tüketilmesi, dengeli beslenme, istirahat etme, kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılması, hijyen ve solunum yolu hastalığı olan veya bundan şüphelenilen bireylerde hastalığın başkalarına bulaştırılmaması için alınacak önlemlerin öneminin vurgulanmasına, gribal enfeksiyon yayılımının özellikle okul, dershane, kurs gibi öğrencilerin toplu olarak bulunduğu yerlerde daha hızlı olması nedeniyle öğrenci sağlığının korunması ve eğitim öğretimin aksamaması için; bireysel korunmada kişisel hijyen, el hijyeni ve el yıkamanın önemi konularında öğrencilere eğitim verilmesine, mevsimsel grip ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bulaşıcı hastalıkların yayılımının önlenmesine yönelik okul yönetimlerince tedbirlerin alınmasına, halka açık toplu yaşam alanlarında, terminal, sinema, toplu taşıma araçları vb. yerlerin dezenfeksiyonunun ilgili kurumlar tarafından sağlanmasına, dezavantajlı gruplarında içerisinde yer aldığı yetiştirme yurtları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezi vb. yerlerde kalan kişilere yönelik koruyucu tedbirlerin ilgili kurumlarca alınmasına ve sağlanmasına karar verilmiştir." denildi. (İLKHA)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...