Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Ömer Kaçmaz, epilepsi hastalarına yapılabilecek yanlış müdahalelere karşı vatandaşları uyardı. Dr. Kaçmaz, "Epilepsi hastasına kesinlikle çene açıcı ya da nöbeti durduracak herhangi bir müdahale yapılmamalıdır" dedi.
Epilepsinin, beynin elektriksel aktivitesinin bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Kaçmaz, "Beynin belirli bölgelerinde oluşan, daha önce beyne ait olmayan elektriksel aktiviteler sonucunda çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Epilepsinin birçok türü bulunmaktadır, en yaygın karşılaşılan türü ise temporal epilepsi olup, halk arasında 'sara' olarak bilinir" ifadelerini kullandı.
Yanlış müdahale konusuna dikkat çeken Kaçmaz, epilepsi nöbeti geçiren bir kişiye yapılacak müdahalenin büyük önem taşıdığını vurguladı. "Epilepsi nöbeti geçiren hastaya müdahale ederken, ortamın güvenli hale getirilmesi gerekir. Üzerine düşebilecek eşyalar varsa uzaklaştırılmalı, etrafındaki sivri cisimler alınmalı, sıkı giysiler varsa çıkarılmalıdır. Ancak çene açmaya yönelik bir müdahale yapılmamalıdır. Bu tür müdahalelerin nöbeti durdurma gibi bir etkisi yoktur" dedi.
Dr. Kaçmaz, özellikle vatandaşların epilepsi hastalarının çenesini açmaya çalıştığına dikkat çekerek, bu müdahalenin çeneye zarar verebileceğini veya kırılmasına neden olabileceğini söyledi. "Ayrıca, parmağımızı da hastaya kaptırmamamız gerekir. Çene açma hareketi nöbeti durdurmaz. Hastaya soğan ya da kolonya gibi maddeleri koklatmanın da nöbeti durdurduğu yönünde bilimsel bir veri bulunmamaktadır" diye ekledi.
En doğru müdahalenin 112 acil servisini aramak olduğunu belirten Kaçmaz, nöbet geçiren kişiye yapılacak yanlış müdahalelerin durumu daha da kötüleştirebileceğini belirterek, "Epilepsi, bazen şekerin düşmesi ya da kalp hızının aniden azalması gibi durumlarla karıştırılabiliyor. Her bayılma durumu epilepsi değildir, bu yüzden dikkatli olunmalıdır" şeklinde konuştu.
Kaçmaz, epilepsiye dair yanlış bilinen pek çok müdahalenin, hastanın sağlığını tehlikeye atabileceğini vurgularken, doğru bilgiyle hareket etmenin önemine dikkat çekti.