Diyarbakır Yoksulluğun Az Olduğu İller Arasında

Diyarbakır Yoksulluğun Az Olduğu İller Arasında

TÜİK'in yayımladığı yeni rapora göre, yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir olurken, Diyarbakır yoksulluğun az olduğu iller arasında yer aldı. Türkiye'de sürekli yoksulluk oranı yüzde 13,7'ye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün yayımladığı 'Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri' raporuyla Türkiye'nin en yoksul şehirlerini açıkladı. Rapora göre, yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler arasında Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir yer alırken, Diyarbakır da yoksulluğun az olduğu iller arasında gösterildi.

Yoksulluk Oranı Yükseldi

Yüksek enflasyonun etkisiyle milyonlarca vatandaş geçim sıkıntısı çekmeye devam ederken, TÜİK verilerine göre Türkiye'de sürekli yoksulluk oranı geçen yılki verilere göre 0,7 puan artarak yüzde 13,7'ye yükseldi. Bu durum, ülke genelinde yoksulluğun derinleştiğini gözler önüne serdi.

En Yoksul Bölgeler: Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir

TÜİK'in raporunda dikkat çeken bir diğer önemli bölüm, gelir temelli göreli yoksulluk oranı oldu. Yoksulluğun en fazla görüldüğü bölge, yüzde 14,6 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerinin bulunduğu bölge olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl yayımlanan raporda ise Türkiye'nin en yoksul şehirleri arasında Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini içeren TR82 bölgesi yer almıştı.

Yoksulluğun En Az Olduğu Bölgeler: Gaziantep, Adıyaman ve Şanlıurfa

Diğer yandan, Türkiye'nin en az yoksulluk oranına sahip şehirleri de açıklandı. Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler arasında yüzde 4,7 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis illerini kapsayan TRC1 bölgesi, yüzde 6,4 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinden oluşan TRC2 bölgesi bulunuyor.

Konut Sorunları ve Yoksulluğun Derinleşen Yüzü

Raporda yer alan diğer veriler ise, düşük gelirli vatandaşların yaşam koşullarını gözler önüne serdi. Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 31,3'ü, evlerinde sızdıran çatı, nemli duvarlar veya çürümüş pencere çerçeveleri gibi altyapı sorunları yaşarken, yüzde 30,2’si ise ısınma sorunlarıyla karşı karşıya. Ayrıca, yüzde 21,7'si trafik veya endüstriyel kirlilik gibi çevresel sorunlarla mücadele ediyor.

Borçluluk Oranı Yüksek: Yüzde 56,8’inin Borcu Var

Geçtiğimiz yıla göre borçlanma oranı 1,2 puan azalarak yüzde 56,8'e gerileyen vatandaşlar, özellikle konut masraflarından dolayı zor durumda. Nüfusun yüzde 39,1'i konut masraflarının biraz yük getirdiğini, yüzde 12,5’i ise bu masrafların çok büyük bir yük oluşturduğunu belirtiyor.

Tatiller ve Günlük İhtiyaçlar Ekonomik Olarak Karşılanamıyor

Ayrıca, TÜİK’in raporuna göre, vatandaşların büyük bir kısmı ekonomik olarak tatil, et veya tavuk içeren yemek gibi günlük ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Fertlerin yüzde 57,5’i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayamıyor, yüzde 39,3’ü ise iki günde bir et, tavuk veya balık içeren yemek masraflarını ödemekte zorlanıyor.

Konut Sahipliği Durumu: Kirada Oturanların Oranı Yükseldi

TÜİK raporunda konut sahipliği oranlarına da yer verildi. 2024 yılı itibariyle kendi konutunda yaşayanların oranı yüzde 56,1'e gerilerken, kirada oturanların oranı yüzde 28,0 oldu. Kirada oturmayan ancak konut sahibi olmayanların oranı ise yüzde 15,0 olarak açıklandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...