Diyarbakır'daki Kıraathanelerde Dengbejlerin yerini oyunlar aldı

Diyarbakır'daki Kıraathanelerde Dengbejlerin yerini oyunlar aldı

Diyarbakır’da 15 yaşında kıraathanede çalışmaya başlayan ve 42 yıldır kıraathanede çalışan 57 yaşındaki Adil Tektekin, Kıraathanelerin arkadaşlarıyla görüşme, sorunlarını muhabbet ederek çözmek için bir araya geldikleri mekan olduğunu belirterek, “Şuanda kafeler kıraathanelerin işlerini durma noktasına getirdi” dedi.

FIRAT KARAHAN

Diyarbakır’da 15 yaşında kıraathanede çalışmaya başlayan ve 42 yıldır kıraathanede çalışan 57 yaşındaki Adil Tektekin, kıraathanelerin önceki ve şimdiki önemine vurgu yaptı.

DSC01536

Merkez Kayapınar ilçesinde Kıraathanede çalışan ve kıraathanede ilk işe başladığını 1980 yılların başında yevmiyesinin 10 kuruş olduğunu belirten Tektekin, “ Diyarbakır eski tadı tuzu kalmadı. Eskiden Melik Ahmet caddesinde, dağ kapıda kahvehaneler tıklım tıklım olurdu. Zaman geçtikçe kafeler kıraathanelerin işlerini durma noktasına getirdi. Eskiden kahvene mekânlarına gitme fikrini tetikleyen en önemli mesele sosyal bir ortama girme, eğlenme, arkadaşlarıyla görüşme, sorunlarını muhabbet ederek çözmek için bir araya geldikleri mekânlardı.Şimdi ise oyun oynama mekanları haline geldi” dedi.

“Hikayaler Kıraathanelerde yazılırdı”
Kıraathanelerin zamanla işlevlerinin değiştiğini belirten Tektekin,” Diyarbakır demek suriçi, Melik Ahmet mahallesi, gazi caddesiydi. Diyarbakır büyüdü zamanla gelişti farklı sektörler öne çıkmaya başladı. Kıraathanelere ilgi zamanla azaldı. Eskiden bir işçi 1980 yıllarında 10-20 kuruş kazanırken, şimdi kıraathanede çalışan bir işçi 300-500 TL arasında. Çay markaları bile zamanla değişti. Eskiden Kahvehaneler Ramazan aylarında, özellikle akşam yemeğinden sonra sosyal hayatın zirvesini yaşatan bir şölen haline gelirdi. Şehrin önden gelen halk sanatçıları (dengbejler) arbane eşliğinde yörenin ünlü destanlarını, hikayelerini kahvehanede oturanlarla beraber söylerlerdi” diye konuştu.

Kıraathane kültürü!
Kıraathanelerin geçmişi 16. Yüzyıla kadar dayanmaktadır.  Kahvehaneler sosyal yaşamın en önemli parçalarından biri haline geldi. İnsanların bir araya gelerek sohbet ettiği, kültür alışverişinde bulunduğu, memleketin önemli sorunlarının tartıştığı mekânlardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...