Diyarbakır'ın Serinletici Meyan Şerbeti

Diyarbakır'ın Serinletici Meyan Şerbeti

Diyarbakır'da sıcak hava dalgası etkisini sürdürürken, vatandaşlar meyan kökünden hazırlanan ve iki saatte taze şekilde sunulan şerbetle serinliyor.

Diyarbakır'da hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, vatandaşlar yaklaşık iki saatte hazırlanan meyan şerbeti ile serinliyor. Meyan kökü, kentin farklı bölgelerinde yerin yaklaşık sekiz metre altından çıkarılıp öğütüldükten sonra, suyu süzgeçten geçirilerek hazırlanıyor. Soğutulduktan sonra satışa hazır hale gelen meyan şerbeti, sıcak havalarda tercih edilen içeceklerin başında geliyor.

Dededen kalan mesleği babasından devralan Barış Pala, Bismil ilçesinde yerin sekiz metre altından çıkarılan meyan köklerinin temizlenerek iki saatte hazırlandığını ve her gün taze olarak dağıtıldığını belirtti. Pala, en çok yaz aylarında tüketilen meyan kökünün merkezinin Diyarbakır olduğunu vurgulayarak, "Tadı ve kökü bile diğer topraklardan farklıdır. Mide, böbrek ve bağırsak sağlığı için tüketilmesi önerilen meyan kökü şerbetinin düzenli olarak aç karnına içilmesi ile hastalıkların vücuttan atılmasını sağladığı biliniyor. Yaz mevsiminde rağbet gören meyan kökü şerbeti günlük ortalama 400 bardak satılırken, kış ayında da içmek isteyen vatandaşlar için hazırlanarak bardağı 10 liradan satılmaktadır" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...