Gazi Yaşargil Hastanesi'nde SMA Tedavisi Devam Ediyor

Gazi Yaşargil Hastanesi'nde SMA Tedavisi Devam Ediyor

SMA tanısı alan çocuk hastalar, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi görüyor. Uzmanlar, erken tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, SMA hastalarına tedavi sağlayan merkezlerden biri olarak hizmet vermeye devam ediyor. SMA teşhisi konulan çocuk hastalar, bu hastanenin Çocuk Nörolojisi Bölümü'nde izleniyor ve tedavi ediliyor.

Hastanenin Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Olgay Bildik, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığının doğuştan gelen bir sinir-kas hastalığı olduğunu belirterek, hastalığın SMN geninin protein üretememesi nedeniyle motor sinir hücrelerinin zarar görmesine ve istemli kasların zamanla işlevini kaybetmesine yol açtığını ifade etti. SMA'nın farklı tiplerinin bulunduğunu ve bu tiplerin ciddiyet açısından değişiklik gösterdiğini vurgulayan Dr. Bildik, hastalığın belirtilerinin doğum öncesinden yetişkinlik dönemine kadar herhangi bir zamanda ortaya çıkabileceğini belirtti.

Whatsapp Image 2024 08 26 At 11.02.01

Her ne kadar SMA'nın tamamen tedavi edilmesi şu an için mümkün olmasa da, geliştirilen tedavi yöntemleriyle hastalığın ilerlemesinin durdurulabildiğini ifade eden Dr. Bildik, SMA'nın giderek şiddetlenen bir hastalık olduğunu, ancak tedaviyle bu ilerlemenin yavaşlatılabileceğini ve hastaların oturma, yürüme gibi yetilerini korumalarının sağlanabildiğini söyledi. Tedaviye erken başlanmasının ise daha olumlu sonuçlar verdiğini ekledi.

Dr. Bildik, hastaneye başvuran SMA hastalarının takibinin ve tedavisinin sürdüğünü, bu tedavilerde 2017 yılından bu yana SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınmış olan Spinraza (Nusinersen) ilacının kullanıldığını belirtti. Spinraza'nın, vücudun daha fazla SMN proteini üretmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...