Kaybolmaya yüz tutan taş oymacılığı mesleğinde yeni ustalar yetişiyor

Kaybolmaya yüz tutan taş oymacılığı mesleğinde yeni ustalar yetişiyor

Şanlıurfa’da kaybolmaya yüz tutmuş taş oymacılığı mesleği, üniversiteli öğrencilerin ellerinde yeniden hayat buluyor. Şanlıurfa’da geleneksel mimarinin yapı malzemesi olan Urfa Taşı, öğrencilerin ellerinde işlenerek yeniden hayat buluyor. Kaybolmaya yüz tutan meslekte, yeni ustaların yetişmesiyle taş sanatının nesilden nesille aktarılması hedefleniyor.

Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda, Mimari Restorasyon Programı kapsamında Dr. Öğretim üyesi Hülya Öztürk Tel ve Öğretim Görevlisi Dr. Mahmut Karaçizmeli tarafından yürütülen süsleme ve onarım teknikleri dersinde öğrenciler, Urfa Taşı üzerinde çalışarak geleneksel el sanatını sürdürüyor. Haftanın belirli günlerinde gerçekleştirilen eğitimde öğrenciler, kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleği öğrenerek gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyorlar. Urfa Taşı üzerinde yapılan motifli süslemeler, özellikle camiler olmak üzere kentin tarihi konakları, evleri ve sokaklarında tekrar hayat buluyor.

Harran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Şahin, öğrencilerin kentteki tüm restorasyon ve onarım projelerinde görev aldığını belirterek, taş işleme ve onarım dersi ile geleneksel taş işleme sanatını canlandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Şahin, atölyede öğrencilerin el becerisiyle Urfa'nın kadim taş işleme kültürünü yeniden canlandırmayı amaçladıklarını ve bu sayede kent mobilyası, parklar ve bahçelerde örneklerinin sergilenmesini ve Urfa taşının mimari alanda daha yaygın kullanımını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi Zeliha Acemoğlu, atölyede tarihi evlerdeki süslemeleri taşlar üzerinde canlandırdıklarını, tarihi yapıların süslemelerinin fotoğraflarını çektikten sonra bu süslemeleri taş üzerinde gerçekleştirdiklerini belirtti. Öğrenci Abdulkadir Çiftçi ise Urfa'nın tarihi bölgelerini gezip, oradaki motifleri taşlar üzerinde işleyerek şehrin tarihini yeniden hayata döndürmeye çalıştıklarını ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...