Kazakistan'da halk nükleer enerji santralini oylamak üzere sandık başına gitti

Kazakistan'da halk nükleer enerji santralini oylamak üzere sandık başına gitti

Kazakistan'da halk, ülkenin ilk nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmeyeceğine karar verilmesi için düzenlenen referanduma katılmak üzere sandık başına gitti.

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, referandumda yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi 20.00'de sona erdi.

Ülke genelinde kurulan 10 bin 323 sandıkta oy sayımına geçildi.

12 milyon 244 bin 683 kayıtlı seçmenin yüzde 63,87'si (7 milyon 820 bin 918 kişi) ülkede ilk nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmeyeceği konusunda karar vermek için sandık başına gitti.

Seçmenler, referandumda "Kazakistan'da nükleer enerji santrali inşa edilmesine rıza gösteriyor musunuz?" sorusuna "evet" veya "hayır" cevabını verdi.

Referandum, kayıtlı seçmenlerin yüzde 50'sinden fazlasının oy kullanması durumunda geçerli sayılacak. 

Nükleer enerji santralinin inşasının 10 ila 12 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

Büyük doğal gaz rezervlerine rağmen, 20 milyon nüfuslu Orta Asya ülkesi, elektrik ihtiyacı için çoğunlukla kömürle çalışan santrallerden karşılıyor.

Kazakistan, çoğu eski tesisleri iç talebi karşılamakta zorlandığından, çoğunlukla Rusya'dan elektrik ithal ediyor.

Hükümet, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklarını desteklemek için güvenilir bir enerji tedariğinin gerekli olduğunu ve Kazakistan'ın dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden biri olması nedeniyle nükleer enerjinin mantıklı bir seçim olduğunu belirtiyor.

Oylamadan önce Tokayev, "Küresel ilerlemenin dışında kalmamak için rekabet avantajlarımızı kullanmalıyız," açıklamasını yapmıştı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...