Küçük yaşlarda köyde tandır başında başlayan emek yolculuğu, şimdi Diyarbakır merkezindeki lüks siteleerin arasında kurduğu iki tandır fırınıyla devam ediyor.
Diyarbakır’ın lüks sitelerle çevrili bir mahallesinde kurduğu tandır fırınlarında tandır ekmeği pişiren Zeynep Akdemir, "Bu işi severek yapıyorum. Komşularıma da öğretiyorum. Kadınlarla birlikte ekmek çıkarıyoruz. Herkes hamurunu getirip burada pişirebilir. Ücretli pişirim yapmıyorum. Kadın emeğiyle yoğrulan bu ekmekler, aslında hayatın ta kendisi. Biz sadece geçim derdinde değiliz, kültürümüzü yaşatmak istiyoruz”dedi.
Akdemir'in bu yolda yalnız olmadığını belirten bir diğer isim ise Zeynep Türün. O da tandırın başında yerini alıyor ve şunları söyledi; "Tandır ekmeği şifalıdır, sağlıklıdır. Herkes bu ekmeği tatmalı. Lüks sitelerin hemen yanı başında, geleneksel tandır kültürünü yaşatıyoruz."diye konuştu.
Zeynep Akdemir, tandırda sadece ekmek pişirmek için değil, aynı zamanda kadın dayanışmasının adresi haline getirmiş. Ekmekle yoğrulan umut, dayanışmayla kabarıyor. Hedefi, bu geleneği bir adım öteye taşıyarak ticarete dönüştürmek ve kadın emeğini ekonomiye katmak.
Akdemir ve Türün, her gün sabahın erken saatlerinde tandırlarını yakıyor, mahalledeki kadınlar da kendi hamurlarını alıp geliyor. Ortaya çıkan sıcak ekmekler sadece karın doyurmuyor, aynı zamanda bir kültürü simgeliyor.