Ramazan Ayı Geleneği: Güllaç Sofraları Süslüyor

Ramazan Ayı Geleneği: Güllaç Sofraları Süslüyor

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, geleneksel güllaç tatlısı raflardaki yerini aldı. Güllaç ustaları, Ramazan ayındaki yoğun talebi karşılamak için özel bir çaba sarf ediyorlar.

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından biri olan güllaç, sofralarda yerini alarak öne çıkıyor. Özellikle iftar sofralarında tercih edilen güllaç, hafif yapısı ve özel hazırlık süreciyle dikkat çekiyor. Güllaç yaprakları, süt, şeker ve gül suyuyla buluşarak eşsiz bir lezzet sunuyor. İç malzemeler arasında ceviz ve fıstık gibi unsurların eklenmesiyle güllaç, Ramazan ayının manevi atmosferine uygun bir tatlı alternatifi olarak öne çıkıyor.

Güllaç yapımındaki özenli adımları paylaşan ünlü baklavacı Tayfun Akdağ, malzemelerin kalitesine vurgu yaparken, sütün ılık ile sıcak arası bir sıcaklıkta olması gerektiğini belirtti. Akdağ, "Güllaç malzemeleri kaliteli olmalıdır. 12 yaprak güllaç yaprağı, 3 kilo süt, 1 veya 2 yemek kaşığı gül suyu, 750 gram pancardan yapılmış toz şeker, 250 gram Antep fıstığı, 400 gram file fındık, 400 gram hindistan cevizi, 150 gram pudra şekeri ve süsleme için kiraz taneleri kullanılır. Kaliteli malzemelerle yapılan güllaç, lezzetiyle fark yaratır" dedi.

Gullac 1

Akdağ, güllaç yapımının püf noktasının sütün ısısı olduğunu vurgulayarak, "Güllaç yaprakları çok ince olmalı, sütün ısısı sıcak ile ılık arasında olmalı. Islatma esnasında alta ve üste 7-8 parça güllaç yaprağı konulur. Arasına isteğe göre süt, ceviz, badem veya fındık eklenir. Üzerine bolca süt eklemek önemlidir. Sütü hemen koymazsak çekmez. Süt ekledikten sonra beş dakika beklemek gerekiyor. Ardından süsleme kısmına geçilir. Fıstık, file fındık, hindistan cevizi ve en son olarak kiraz tercih ediyoruz. Güllaç tatlısı içinde süt bulunduğu için taze tüketilmelidir" şeklinde açıklamada bulundu.

Akdağ, güllaç tatlısının Osmanlı mutfağından günümüze gelen bir lezzet olduğunu belirterek, "Ramazan döneminde tercih edilmesi, hafif bir tatlı olmasından kaynaklanıyor. Osmanlı mutfağı, çok zengin bir mutfaktır ve bu lezzetlerin hakim olduğu coğrafyalara yayılmıştır. Güllaç, bu lezzetli ürünlerden biridir ve Osmanlı'dan günümüze ulaşmayı başarmıştır" dedi.

Bu yılki güllaç fiyatları hakkında bilgi veren Akdağ, "Yarım kilosu 250 TL, porsiyonu 150 lira. Geçen sene kilosu 370 liraydı. Yarım kilo güllaç tatlısı 3-4 kişi için yeterli olacaktır" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...