Uzmanından Anne Ölümlerini azaltacak cerrahi yöntem

Uzmanından Anne Ölümlerini azaltacak cerrahi yöntem

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İhsan Bağlı, anne ölümlerini azaltmayı amaçlayan yeni bir yöntem geliştirdiğini duyurdu.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İhsan Bağlı, anne ölümlerini azaltmayı hedefleyen yeni bir cerrahi yöntem geliştirdi. Bu yenilik, doğum sırasında kanama riskini ciddi oranda artıran plasenta previa (bebeğin eşinin rahim kanalını kapatması) ve plasenta akreata spekturumu (bebeğin eşinin rahim duvarına anormal yapışması) gibi durumlarda hayat kurtarıcı olabilir.  

Plasenta previa ve plasenta akreata spekturumunun sezaryen sırasında anne ölümlerine yol açabilen ciddi kanama riskleri taşıdığı biliniyor. Bu riskin 30 ila 40 kat arttığı belirtilirken, Doç. Dr. Bağlı'nın geliştirdiği cerrahi teknik, bu riskleri en aza indirgemeyi amaçlıyor. Son 2,5 yıldır bu yöntemi başarıyla uygulayan Bağlı, "Tüm hastalarımızın rahimlerini koruyarak sağlıklı bir şekilde taburcu edilmelerini sağladık" dedi.  

Yöntem, Ağustos ayında uluslararası prestijli bir tıp dergisinde yayımlandı ve büyük yankı uyandırdı. Doç. Dr. Bağlı, maliyet gerektirmeyen bu cerrahi tekniğin normal sezaryene yalnızca bir dikiş ipi ve idrar sondası eklenerek kolayca uygulanabildiğini belirtti. Diğer cerrahi uzmanlar tarafından da rahatlıkla öğrenilebilecek bu teknik, güvenli doğumları artırma potansiyeline sahip.  

Yöntemin yayınlandığı makale, PUBMED veri tabanında "Uterine isthmic tourniquet left in situ as a new approach for placenta previa-accreta surgery: a comparative study" başlığı ile erişilebilir. Doç. Dr. Bağlı, “Geliştirdiğim yöntemi, bu alanda cerrahi yapan tüm meslektaşlarımın kullanabileceği bir alternatif olarak sunmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.  

Yeni cerrahi yaklaşımın, riskli doğum vakalarında anne sağlığını koruyarak daha güvenli sonuçlar sunması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...