Diyarbakırlı kadınlar, domates, biber, patlıcan, taze fasulye gibi sebzelerin, kış aylarında da sofralardan eksik olmaması için konserve yapmaya başladı. Konservelerin yanı sıra kadınlar turşu da yapıyor.
Sevilen ve sofralarımızdan her mevsim eksik olmasını istemediğimiz tüm sebze ve meyvelerin konservesini yapabiliriz. Fakat en önemli püf noktası ise yapılan konserve malzemesinin mevsiminde ve taze olması gerekiyor.Yine bilindiği gibi turşu yapmak için şuan tam mevsimidir. Birçok sebzeden turşu yapılır. Ayrıca turşu çok faydalıdır. Tabi bende her yıl olduğu gibi bu sene de kolları sıvadım ve turşuyla kavanoz yapmak için neredeyse her hafta semt pazarına gidip ürünlerimi alıyorum. Hazır turşu almak yerine, pazardan aldığım ürünlerle kendim evde yapıyorum. Ayrıca böyle daha az maliyetli oluyor.
Biz Diyarbakırlıların sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan babakanuç ve köz biberlerin de yapımı sürüyor. Evde, fırın ve ocakta da yapılabilen köz patlıcan ve biberler, sokakta odun ateşi üzerinde yapıldığında tabi ki de tadı bambaşka oluyor. Diyarbakır’da kadınların önceliği de babakanucu sokakta odun ateşi üzerinde yapmaktır.Kentimizde şu sıralar en çok yapımı olan şey de kavanoz mesaisidir. Yeşil fasulyeli domates, bamyalı domates, biber ve patlıcanlı domates ve menemen türlüsü kışın tam ‘ben ne yapacağım şimdi’ dediğimiz anda bizi kurtaran ana menü yemeğimizdir. Hem lezzeti hem de kadınların kurtarıcı yemeği olan bu kavanozluk yemekler vazgeçilmemizdir. Tabi bu yıl geçen seneye oranla sebzelerin fiyatları çok daha yüksek, fakat hazır almaktan ise yapımı bizler için hem daha az maliyetli oluyor, hem de daha sağlıklıdır.