Değerli okuyucularımız; Dinimiz, tüm Müslümanları kardeş olarak kabul eder ve kardeşliğe zarar verecek her türlü davranışı yasaklamıştır. Bu zararlı davranışlardan biri de koğuculuk, yani laf taşımaktır. Arapçada "nemime" olarak adlandırılan bu davranışı gerçekleştiren kişiye ise "nemmam" denir.
Koğuculuk Nedir ve Neden Günah Sayılır?
Koğuculuk, bir kişinin sözlerini alıp başka birine ileterek aralarını bozmayı amaçlayan bir davranıştır. Bu, son derece kötü bir huy olup, bir Müslüman'a asla yakışmaz. Laf taşımak, insanlar arasında fitne çıkarır, kardeşi kardeşe, baba ile evladı, karı ile kocayı birbirine düşman eder. Büyük fitnelere sebep olan bu davranış, Müslümanlar arasında birlik ve beraberliği bozar.
Müminin görevi, dargınları barıştırarak insanların arasını bulmaktır. İnsanlara laf taşıyarak aralarını açmak ve onları birbirine düşman etmek, İslam ahlakına tamamen aykırıdır. Koğuculuk yapanlar, daha mezarda Allah’ın azabına uğrayacaklardır.
Laf Taşımanın Günahı ile İlgili Hadisler
İbn Abbas (Allah ondan razı olsun) diyor ki: Peygamberimiz (s.a.v.) iki kabrin yanından geçerken,
“Bu mezarlarda yatanlar azap görüyorlar. Hem de (kendilerince) azap görmeleri büyük bir şey için değildir,” buyurdu. Ardından şöyle devam etti: “Evet, (onlar her ne kadar bunu basit görüyorlarsa da) günahları büyüktür. Biri idrardan sakınmaz, iyice temizlenmezdi. Diğeri de koğuculuk ederdi.” (Buhârî, “Cenâiz”, 89; Müslim, “Tahâre”, 111.)
Başka bir hadis-i şerifte ise şöyle buyrulmuştur:
“Ara bozmak için laf götürüp getiren kimse cennete giremez.” (Buhârî, “Edeb”, 50; Müslim, “İmân”, 45.)
Peygamberimiz (s.a.v.), arkadaşlarından hiçbiri hakkında kendisine söz getirilmesini hoş karşılamaz ve şöyle derdi: “Ashabımdan hiçbiri diğeri hakkında hoşlanmayacağım bir şeyi bana ulaştırmasın. Çünkü ben, hepinize salim bir kalp ile —sevgi dolu gönül ile— çıkmayı isterim.” (Ebû Dâvûd, “Edeb”, 33.)
İki yüzlülük, Mümin için en çirkin sıfatlardan biridir. Peygamberimiz (s.a.v.),
“Şüphesiz insanların en kötü olanları da ikiyüzlü kimselerdir ki birine bir yüzle, diğerine başka bir yüzle gelirler.” (Buhârî, “Ahkâm”, 27; “Edeb”, 49.)
Konu ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de de şöyle buyrulmaktadır:
“Yemin edip duran, aşağılık, daima kusur arayıp kınayan ve durmadan söz taşıyana boyun eğme.” (68/Kalem, 10-11.)
Sonuç olarak; Koğuculuk, Müslümanlar arasındaki kardeşliği zedeleyen ve toplumda büyük fitnelere yol açan çirkin bir davranıştır. Dinimiz, bu tür kötü alışkanlıklardan uzak durmayı ve insanların arasını bulmayı emreder. Unutulmamalıdır ki, Müslümanların birbirine sevgi ve saygıyla yaklaşması, dinimizin en önemli öğütlerinden biridir. Laf taşımak gibi fitneye sebep olacak davranışlardan kaçınarak, toplumda huzur ve barışı sağlamak hepimizin görevidir.