MAÜ Kudüs ve Filistin Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Bir Yalanın Anatomisi: Filistinliler Topraklarını Sattı mı?” paneli düzenlendi.

Panelde Yahudilerin Filistin topraklarında yurt kurma çalışmalarına başladığı 1860’lı yıllardan günümüze siyonist yerleşim planlarının ve işgallerin tarihsel süreci anlatıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Kudüs ve Filistin Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Anabilim Dalı Programı Yüksek Lisans Öğrencileri Oğuzhan Şener, Zeynep Kılıç, Muhammed İzzettin Yetim, Merve Kılınç ve Merve Günlüoğlu panelist olarak katıldılar.

Bir Yalanın Anatomisi: Filistinliler Topraklarını Sattı mı? Panelinde “19. Yüzyılda Filistin’de Yahudi Nüfusunun Gelişimi ve Toprak Mülkiyeti Sorunu”, “1876-1909 Yılları Arasında Yahudi Yerleşimlerine Karşı II. Abdulhamid’in Direnci”, “II. Meşrutiyet Döneminde İttihat ve Terakki ve Yahudi Yerleşimleri”, “Manda Döneminden İsrail Devletine: Filistin Topraklarının Mülkiyet Durumu” ve “1948’den Günümüze Yahudi Yerleşimlerinin Felsefesi” konuları sunuldu.

Siyonist işgali meşrulaştırıp Filistin halkının yerleşim planlarının hayata geçirilmeye başlandığı ilk günden itibaren verdiği mücadeleyi itibarsızlaştırmak için söylenen 'Filistinliler Topraklarını Sattı' yalanı Kudüs ve Filistin Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yüksek Lisans Öğrencileri tarafından bilgiyle ve belgeyle çürütüldü.

Mardin Artuklu Üniversitesinin Filistin’in işgali meselesine ortak bir ruhla yaklaştıklarını ifade eden Rektör Özcoşar, süregelen işgal ve katliamlar karşısında geliştirdikleri ortak tepkilerin ve eylemlerin yanı sıra meseleyi akademik bir zihinle tartışıp uluslararası akademi dünyasının gündemine doğru olarak taşımayı amaçladıklarını anlattı.

Bir Yalanın Anatomisi: Filistinliler Topraklarını Sattı mı? Panelini yöneten Özcoşar, 1910'lu yıllarda çıkarılan dergilerde Filistinlilerin toprak satma konusunda ortak bir hassasiyet geliştirdiklerini gördüklerini kaydederek yerlerinden çıkarılan ailelerin topraklarını satmak bir yana Osmanlı tapularını ve ev anahtarlarını bir gün dönmek üzere yanlarında götürmüş olduklarını sözlerine ekledi.

Kurdukları Kudüs ve Filistin Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla Filistin çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Rektör Özcoşar, hassasiyetlerinden dolayı öğrencilere teşekkür etti. (İLKHA)

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: ilkha