Niksar ilçesinde bulunan Tülay Atila'nın öncülüğünde kurulan çini atölyesi, geleneksel Türk çini sanatını modern bir yaklaşımla sürdürüyor. Atila, çocuklarıyla birlikte Kütahya'da çini sanatıyla tanıştıktan sonra Niksar'da bir atölye kurmaya karar verdi.
İlk zamanlar bilgi ve tecrübesizlikten zorluklar yaşayan Atila, iki yıl boyunca öğrenme ve deneme süreci yaşadı. Ardından ev hanımlarına iş imkanı sağlayarak onların sanat becerilerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine destek oldu. Çalışan kadınlar, başlangıçta çiniye dair deneyimleri olmamasına rağmen ortaya çıkardıkları eserlerle büyük başarı elde etti. Atila, öğrendiği teknikleri atölyede ve çevresindekilerle paylaşarak çini sanatının yayılmasına katkı sağladı. Ayrıca, internet üzerinden çini sanatıyla ilgili eğitimler almaya devam ediyor ve sürekli olarak kendini geliştiriyor. Çalışmalarıyla dikkat çeken Atila, ürünlerini Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Yunanistan gibi ülkelere gönderiyor.
Sağlık sorunlarına rağmen azimle çalışan ve üreten Atila, çini sanatında ismini ölümsüzleştiriyor. Niksar'da çini atölyesi kurma kararını hızlı bir şekilde aldığını belirten Tülay Atila, "Kütahya'ya sık sık gittiğimiz için çini yapmaya karar verdik. Ancak bu işin ciddiyetini anlamak biraz zaman aldı. İki yıl boyunca öğrenme ve deneme süreci yaşadık. Amacım, Niksar'da çalışmak isteyen ancak imkan bulamayan ev hanımlarına iş imkanı sağlamaktı. Gelen bayanlar hiçbiri çiniyle alakası olmamasına rağmen yeteneklerini ortaya koydu. Umduğumuzdan güzel işler çıktı.
Bütün teknikleri öğrendik ve çevremize de öğrettik. İnterneti çok kullanıyoruz. Çocuklarımız Türkiye'den götürdükleri hediyelik eşyaları Amerika'da toptan satıyorlar. En büyük pazarımız yüzde 90 ile Amerika. Gururlanıyorum, Niksar'dan Japonya'ya, Amerika'ya gidiyor ürünlerimiz. Öleceğim ama bu tabak benim adımı her yerde gösterecek. Beni bıraksalar gece gündüz iş yaparım" şeklinde konuştu. Çini sanatıyla tanışmasının üzerinden 4 sene geçtiğini belirten Mehtap Baran ise, "Çini sanatına başlamak istemiyordum ancak Tülay ablanın desteğiyle başladım. Pandemi döneminde çıkışımız oldu ve şu an 4 senedir devam ediyoruz" dedi.