Adalet Divanı, Gazze Şeridi'nde ateşkes talebine ilişkin kararını yarın açıklayacak

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın Gazze Şeridi'nde ateşkes talebine ilişkin kararını yarın açıklayacak.

Adalet Divanı, Gazze Şeridi'nde ateşkes talebine ilişkin kararını yarın açıklayacak

Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın, işgalci rejime Gazze'de saldırılarını durdurması yönünde talimat verilmesine ilişkin kararını yarın açıklayacağını duyurdu.

Pretoria, mahkemenin işgal rejiminin, uluslararası toplumun muhalefetine rağmen 7 Mayıs'ta kara saldırılarına başladığı Refah şehri de dahil olmak üzere Gazze'deki tüm saldırılarını "derhal" durdurması talimatını vermesini istiyor.

Güney Afrika, mahkemeden, işgal rejiminden derhal kuvvetlerini geri çekmesini, Refah bölgesindeki askeri saldırısını durdurmasını ve Gazze'ye engelsiz insani erişim sağlamak için derhal tüm etkili tedbirleri almasını talep etmesini istemişti.

Ayrıca mahkemeden siyonist rejime, Birleşmiş Milletler yetkilileri ve insani yardım sağlayan kuruluşların yanı sıra gazeteciler ve araştırmacıların herhangi bir engel olmadan Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermesi yönünde bir emir çıkarması da talep edildi.

Güney Afrika, işgal rejimin şu ana kadar mahkemenin daha önce verdiği kararları görmezden geldiğini ve ihlal ettiğine dikkat çekti.

Ocak ayında Uluslararası Adalet Divanı, işgal rejimine "soykırıma yol açacak her türlü eylemden kaçınması ve Gazze'ye insani erişimi kolaylaştırması" çağrısında bulunmuştu.

Birkaç hafta sonra Güney Afrika, işgalin Refah'a saldırı düzenleme niyetinde olduğunu duyurmasına işaret ederek yeni tedbirler talep etti ancak mahkeme bu talebi reddetti.

Mart ayının başında Güney Afrika, mahkemeden işgal rejimine yeni acil durum tedbirleri uygulanmasını bir kez daha talep etti. Aynı ay mahkeme, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde "yayılmaya başlayan kıtlık" nedeniyle siyonistlerin Gazze'ye "acil insani yardım" ulaşmasını sağlama emri verdi.

Geçtiğimiz günlerde aralarında Libya, Mısır ve Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler, Gazze Şeridi'nde devam eden siyonist soykırımı nedeniyle işgal rejimine karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan "soykırım" davasında Güney Afrika'ya destek için davaya müdahil olma niyetlerini açıkladılar.

Uluslararası Adalet Divanı'nın karar ve emirleri bağlayıcıdır ve temyiz edilemez. Her ne kadar mahkemenin kararlarını uygulama imkânı olmasa da, bir ülkeye karşı emir çıkarmak, o ülkenin uluslararası sahnedeki itibarına zarar verebilir ve hukuki emsal teşkil edebilir.

Bu ayın altısında işgal kuvvetleri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde saldırılar başlattı  ve halkı yerinden olmaya zorladı. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) göre işgal rejimi, son iki hafta içinde 810 binden fazla kişinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinden zorla başka bölgelere göç ettirdi. Askeri işgal, karadan, havadan ve denizden yoğun topçu ve füze bombardımanının devam etmesiyle şehrin diğer bölgelerini de kapsayacak şekilde genişledi.

İşgal kuvvetleri, 5 Mayıs'ta Refah şehrinin güneydoğusundaki Kerem Ebu Salem sınır kapısını tamamen kapatarak, insani ve tıbbi yardımların girişini engelledi. Aynı ayın 7'sinde işgal kuvvetleri, Filistin tarafını işgal etti, Refah sınır kapısı ve Gazze Şeridi'ne yardım akışı durduruldu. Her iki sınır kapısı da bu gün hâlen işgal altında ve giriş çıkışlara kapalı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER