Evliliğin ilk adımında dürüstlük ve samimiyetin önemli olduğuna vurgu yapan Kalkan, evliliklerin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.
Yeni evli çiftlere fazla baskı ve müdahalede bulunulmaması tavsiyesinde bulunan Kalkan, özellikle israftan kaçınılması gerektiğini ifade etti.
Tanışma sürecinde eş adaylarının birbirlerini iyi tanıma ve anlamaya odaklanması gerektiğini dile getiren Kalkan, "Açık iletişim, dürüstlük ve samimiyet önemlidir. Nitekim gizlemeye çalışılan her konu evlilik hayatında potansiyel kriz anlamı taşır. Zamanla, karşılıklı saygı ve güvenin oluşup oluşmadığı değerlendirilmeli ve anlaşmazlık durumlarında nasıl tepki verildiği gözlemlenmelidir. Bu süreç, uyumu ve gelecekteki potansiyel sorunları anlamak için kritik öneme sahiptir. Tanışma sürecinde denklik ve uyum olup olmadığına dikkat edilmeli ve sorulması gereken her şeyin sorulmasında fayda vardır. Tanışma sürecinde şeffaflık önemlidir." diye konuştu.
Nişanlılık süresinin analiz süreci olduğunun altını çizen Kalkan, bu süreçte karşıdaki kişinin eğer devam edilemeyecek kişilikte olduğu anlaşılırsa, hem kendinizi hem de doğacak çocukların tehlikeye atılmaması uyarısında bulundu.
"Aileler tavsiyelerde bulunmalı lakin baskı yapmamalıdır"
Eşlerin, eşya seçimi gibi konularda ailelerini çok fazla sürece dâhil etmemesi gerektiğini tavsiye eden Kalkan, "Kadın ve erkeğin ailesi genellikle eşya alımında çok fazla dâhil olurlar. Bu da daha evlenmeden kırgınlıklara ve küskünlüklere sebep olabilmektedir. Danışmalarda en çok dikkatimi çeken unsurun aile içi huzursuzlukların sebebinin kadın ve erkeğin aileleri oluşudur. Aileler tavsiyelerde bulunmalı lakin baskı yapmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
Evlenen çiftlerin genellikle ailelerinin gözünde "Yuva yapmayı bilmeyen ve yönlendirilmesi gereken kişiler" olarak görüldüğünü aktaran Kalkan, ailelerin bu sebeple yeni evlenmiş çocuklarına müdahalede bulunma haklarını kendilerinde gördüğünü kaydetti.
Kalkan, "Oysaki gelin ve damat yetişkindir. Başta anne ve babalarının tecrübelere şahit olmuşlardır. Aileler rol model konumunda durup yeni evlilere fazla baskı ve müdahalede bulunmamalıdır. Kendi yaşam tarzlarını bir bütün olarak onlara uygulamaya çalışmamalıdır. Esnek olunması, aile ilişkileri açısından çok önemlidir." diye konuştu.
"Evlilik toplumun temel taşıdır"
Kalkan, toplumda özellikle teknoloji kullanımına bağlı olarak sabır ve tahammül seviyesinin düşmesi, daha eş seçiminde yanlış tercihlerin yapılmış olması ve evlilikten beklentilerin yüksek olması sonucunda boşanma sürecinin hızlıca başladığını söyledi.
Evlenecek gençlerin evliliği medeniyet müessesi olarak görmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Kalkan, ailenin toplumun temel taşı olduğunu ve fıtri bir gereklilik olduğunu söylerken sözlerini şu şekilde tamamladı:
Kalkan, "Evlilik toplumun temel taşıdır. Aile hayatında atılacak ilk düğme eş seçimidir. Evliliği muhabbet, sohbet, anlayış, sorumluluk, maneviyat temeline oturtarak yuvaları eşi ile ve çocuklarıyla birlikte devam ettirmeliyiz. Nesli ihya, medeniyeti inşa anlayışımıza ulaşmamızın en önemli unsuru evlilik ve aile hayatıdır. Anne ve baba örnek bir aile olursa, çocuklarını da Fatih, Alparslan, Selahaddin niyetiyle ve gayretiyle yetişecektir." ifadelerini kullandı.