Bakan Uraloğlu 11 ili etkileyen depremde yapılan çalışmaları anlattı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tüm ülkeyi yasa boğan asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçtiğini ve hükümet olarak depremin ilk gününden itibaren bölgede olduklarını ve çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bakan Uraloğlu 11 ili etkileyen depremde yapılan çalışmaları anlattı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen asrın felaketi depreminin yaşandığı merkez üssü Kahramanmaraş’ta koordinasyon toplantısı öncesinde depremson duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem ile dünyada eşi benzeri görülmemiş bir felaket ile karşı karşıya kalındığını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Ne yazık ki, bu felaketten 14 milyon insanımız etkilendi. Devlet gücünü göstererek, ilk günden bu ana kadar yaraların sarılması için adeta seferber oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut ve hayırseverlerimizin eliyle Kahramanmaraş merkez, Pazarcık ve Türkoğlu ilçesinde olmak üzere 7 ayrı bölgede temel atıldı. Toplam 9 bin 74 konut ile 231 iş yeri için ilk kazma vuruldu. İnşallah, depremin yıktığı şehirlerimizi altyapısı ve üstyapıyla daha görkemli, daha dayanıklı, daha ferah bir şekilde inşa edeceğiz” diye konuştu.

Tüm ülkeyi yasa boğan asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçtiğini ve hükümet olarak depremin ilk gününden itibaren burada olduklarını ve çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Şu anda da hükümetimizin önceliği deprem bölgesindeki yaraları süratle sarmak. Bunun için de kabinedeki bütün bakan arkadaşlarım kendi konularıyla alakalı temaslarda, tespitlerde bulunmak için sürekli bölgeye geliyorlar. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla, özel sektörümüzle, sivil örgütlerimizle, hayırsever vatandaşlarımızla seferber olduk. Depremin sebep olduğu karanlık izleri hızla ortadan kaldırıyoruz. Bir yandan hasarlı binaların yıkılması ve en kazların kaldırılması için çalışırken diğer yandan altyapı ve yeniden inşa çalışmalarını yürütüyoruz. Bu sürede çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik ve başta Kahramanmaraş olmak üzere depremden etkilenen 11 ilimizde de büyük mesafeler kat ettik” dedi.

Bakan Uraloğlu, “14 ve 28 Mayıs’ta gerçekleşen milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde halkımız yaşanan deprem felaketlerinin ardından Sayın Cumhurbaşkanımıza ve devletine olan güvenini gösterdi. Yüzde 75,77 gibi büyük bir oy oranı ile Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Cumhur ittifakına duyduğu güveni adeta perçinledi. Bizlerde Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde milletimizin bu teveccühüne layık olmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Sadece ülkemizin değil insanlık tarihinin en yıkıcı afetlerinden birinin yaşandığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Meydana gelen depremlerin ardından insan iradesini aşan pek çok sıkıntıyla karşılaştık. Ancak ilk günden beri devlet millet el ele vererek AFAD koordinasyonunda büyük çalışmalar gerçekleştirdik. O dönemde hükümetimizin tek gündemi adeta depremdi. Depremler sonrasında 2 milyon 500 bin afetzedemizi konteynerlerde, çadırlarda, yurtlarda, misafirhane ve otellere yerleştirdik. 330 binden fazla ailemize de kira desteği verdik. Toplam 3 milyon afetzedemize geçici barınma hizmeti sağladık. Alt yapısıyla, okul, sağlık ocağı, mescit, oyun parkları gibi sosyal donatılarıyla bugün 325 konteyner kentte 178 bin 350 konteyner kurulumunu gerçekleştirdik. Konteynerlerde 574 bin üstünde kişiyi misafir etmekteyiz ve bir ailenin yaşamını sürdüreceği mutfak dahil tüm gereksinimleri karşılıyoruz. Bu ayın sonu itibarıyla geçici barınma hizmetini sadece konteyner ve kira destek yardımı yapılması suretiyle gerçekleştireceğiz. Şu anda 21 çadır kent alanında 2 bin 815 çadır kaldı. Kahramanmaraş genelinde ise çadır hayatı tamamen sona erdi. Diğer bölgelerimizdeki kalan çadırlarda 2 hafta içerisinde kalkmış olacak. Buralarda kalan afetzedelerimizi kalıcı konutlarına kavuşuncaya kadar, isteklerine göre konteyner veya kira desteği suretiyle misafir etmeye devam edeceğiz. Şimdiye kadar geçici barınma kapsamında kira yardımı, taşınma yardımı, konteyner, çadır ve tahliye destek ödemeleri dahil yaklaşık 75 Milyar Lira ödenek sağladık. Tüm bunları gerçekleştirirken bir yandan da TOKİ eliyle depremzedelerimizin kalıcı yuvalarını inşa ediyoruz” dedi.

"680 bin konut ve 170 bin iş yeri inşa edilmesi gerekiyor"

Bir yandan da şehir hayatının normalleşmesi, esnafın canlanması ve vatandaşların normal hayatlarına dönmesi adına da birçok projeyi hükümet olarak hayata geçirdiklerini aktaran Bakan Uraloğlu şöyle devam etti:

“Deprem bölgesindeki 11 ilimizde toplam 680 bin konutun ve 170 bin ahır, depo, iş yeri gibi bağımsız bölümün inşa edilmesi gerekiyor. İlk bir sene içinde 319 bin konutu inşa edip hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar 180 bin konutun ihalesi yapıldı. Yerinde dönüşüm projesi başladı. Hibe ve uygun şartlarda kredi desteği içeren projemiz büyük bir teveccüh ile karşılandı. Şimdiye kadar 160 binden fazla insanımız yerinde dönüşüm için başvuru yaptı. Bu vatandaşlarımız arasında 20 binden fazla Maraşlı kardeşimiz var. Yerinde dönüşüm ile sadece inşaatlar hızlanmayacak; istihdam artacak, konutlar daha az maliyetle hayata geçirilecek.”

Depremin yıktığı şehirleri daha ferah bir şekilde inşa edeceklerinin de altını çizen Bakan Uraloğlu, “Tespitlerimize göre Maraş'ın neredeyse üçte biri oturulamaz halde. Şehrimizde yapılması gereken deprem konutu sayısı 19 bin 418 ve köy evleri ile ahırlarla birlikte bu rakam 29 bin 47'ye ulaşıyor. Dün, Sayın Cumhurbaşkanımızın da video katılımıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut ve hayırseverlerimizin eliyle Kahramanmaraş merkez, Pazarcık ve Türkoğlu ilçesinde olmak üzere 7 ayrı bölgede temel atıldı. Toplam 9 bin 74 konut ile 231 iş yeri için ilk kazma vuruldu. İnşallah, depremin yıktığı şehirlerimizi altyapısı ve üstyapıyla daha görkemli, daha dayanıklı, daha ferah bir şekilde inşa edeceğiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak depremin ilk anından itibaren çok önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Bakan Abdulkadir Uraloğlu, sekteye uğrayan ulaşım yollarının açık tutulması ve iletişimin kesilmemesi için her an saha olduklarını kaydetti.

Bakan Uraloğlu, “Ayrıca Bakanlığımızın ana hizmet birimleri ile bağlı ve ilgili kuruluşları vasıtasıyla depremin ilk gününden itibaren bölgeden tahliye yapılması ve yollanan yardımların bölgeye intikali gibi çok kritik çalışmalar gerçekleştirdik. Bir yandan bölgeye yerli yabancı arama kurtarma ekipleri ve hayati yardım malzemelerini naklederken araçların dönüşlerinde de bölgeden ayrılmak isteyen afetzedelerimize yardım ettik. AFAD Yönetim Merkezinde Jandarma Grubuyla koordineli olarak Hava, Kara, Deniz ve Demiryoluyla 1 milyonun üstünde vatandaşımızı ücretsiz tahliye ettik. Afet bölgesindeki 9 havalimanına 11 bin 630 iç hat ve bin 620 dış hat olmak üzere toplam 13 bin 250 uçuş ile 15 bin 582 ton yardım malzemesi ve yüzlerce personel taşıdık. 645 bin 518 depremzedemizi uçaklar ile tahliye ettik. Demiryollarında da 404 yolcu treni ile 100 binin üzerinde depremzedemizi taşıdık. 64 yük treni ve 965 vagon ile bölgeye yardım malzemesi naklettik. Ayrıca demiryollarımız deprem bölgesinde çalışan iş makinası, ambulans gibi araçlara 60 bin ton üzerinde yakıt taşıdı. Yine Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz 27 milyon lira değerinde 4 bin 500 adet yakıt kartı dağıttı. Yine, 17 gemi ile 519 yardım, 403 iş makinesi ve 909 personeli bölgeye ulaştırdık. Bin 450 vatandaşımız denizyolu ile tahliye ettik. Balıkçı teknelerimizle Samandağ’a 39 sefer yaparak yardım götürdük. 425 tane mobil baz istasyonu, yaklaşık 3 bin 500 jeneratör, 2 bin personel sevk ederek haberleşmenin sürekliliğini sağladık” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER