BM: Çocukların çığlıkları yankılanıyor, dünya sessiz kalıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, "Çatışma bölgelerinde çocukların çığlıkları yankılanıyor ancak dünya çoğu zaman sessiz kalıyor. Acıları, kolektif vicdanımızda bir leke." açıklamasında bulundu.

BM: Çocukların çığlıkları yankılanıyor, dünya sessiz kalıyor

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, 1989'da dünya liderleri tarafından kabul edildiğinde tarihi bir anlaşma olarak görüldü ve hükümetleri çocukları şiddet ve sömürüden koruyan yasalar çıkarmaya teşvik etti. Yaklaşık on yıl sonra, 18 yaşın altındaki tüm çocukların asker olarak alınmasını ve kullanılmasını yasaklayan bir protokol kabul edildi. Bugüne kadar 173 ülke tarafından onaylandı.

Silahlı gruplar, uygulamayı sona erdirmek yerine, Kolombiya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden, Çad Gölü havzasına, Mozambik'e, Sahel'e, Sudan'a, Somali'ye, Suriye'ye ve Haiti'ye kadar uzanan coğrafyada çocukları silahlı çatışmalarda amaçları için kullanmayı ve askere almayı artırdı.

Çocukların çoğu kaçırıldı ve zorla askere alındı.

BM Genel Sekreteri'nin Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Ofisi, hükümetler ve rejimler tarafından askeri güç kullanımının artmasının, Gazze, Sudan, Lübnan, Myanmar ve Ukrayna gibi yerlerdeki çocuklar üzerinde büyük bir yıkıma yol açtığını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Çocuklar ve Silahlı Çatışmalardan Sorumlu Özel Temsilcisi Virginia Gamba, "Bu çocukların çığlıkları çatışma bölgelerinde yankılanıyor, ancak dünya çoğu zaman sessiz kalıyor." dedi.

Gamba "Onların acısı, kolektif vicdanımızda bir leke. Daha iyisini yapmalıyız çünkü ertelediğimiz her an, bir çocuk daha, kayıpların ve ihlallerin uzun listesindeki bir rakamdan başka bir şey olmuyor." ifadelerini kullandı.

Gamba, çocuklara güvenli ve engelsiz insani erişim sağlanması, uluslararası yasaların uygulanması, nüfuslu bölgelerde geniş etkili patlayıcıların ortadan kaldırılması, okulların askeri amaçlarla kullanılmasının engellenmesi ve anti-personel kara mayınlarının yasaklanması ve ortadan kaldırılması çağrısında bulundu.

"2025'e girerken, kayıtsızlık yerine şefkati ve savaş yerine barışı seçelim" diye ekleyen kıdemli BM yetkilisi. "Birlikte, bu çocukların hikayelerini yeniden yazabiliriz" şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER