Deprem'den 3,7 milyon öğrenci, 220 bin öğretmen etkilendi

Milli Eğitim Bakanlığınca, Bakanlık merkez teşkilatı ile 81 il milli eğitim müdürlükleri tarafından deprem bölgesi için yapılan faaliyetleri kapsayan detaylı Deprem Bölgesi İlleri Raporunu yayımlandı.

Deprem'den 3,7 milyon öğrenci, 220 bin öğretmen etkilendi

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan 567 sayfalık rapor, depremden etkilenen 11 ilin gerçekleştirdiği faaliyetler, Bakanlık merkez teşkilatının yürüttüğü çalışmalar ve diğer illerin deprem bölgesi için yaptığı çalışmalar olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor. Hazırlanan rapor, 6 Şubat’taki depremlerin ardından bölgede "arama-kurtarma", "bakım ve onarım", "okulların eğitim-öğretime hazırlanması", "psikososyal destek", "üretim", "taşımalı eğitim" "MEB AKUB ekiplerinin çalışmaları" gibi birçok alanda yürütülen faaliyetleri içeriyor. Deprem felaketinden 11 ilde yaklaşık 3,7 milyon civarında öğrenci ile 220 bin öğretmenin etkilendiği kaydedilen raporda, bakanlık tarafından yürütülen proje, faaliyet ve çalışmalar ayrıntılarıyla yer alıyor.

"45 bin dersliğin onarımı tamamlandı"

Bakanlığın, depremin hemen ardından eğitim ortamlarının fiziki kapasitesinin geliştirilmesinden eğitimin faaliyetlerinin kalitesinin artırılması ve depremzede vatandaşların hayata tekrar tutunmalarını sağlayacak süreçler yürüttü belirtilen raporda şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda, eğitim yapıları analiz edildi, ağır hasarlı binalar yıkılarak yeniden inşa edilmeye başlandı ve orta derecede hasarlı binalar güçlendirildi. Kademeli olarak eğitim-öğretime başlama kararının alınmasıyla eğitim-öğretime açılabilir durumda olan okulların belirlenmesi için tespit çalışmaları yapıldı. Yaklaşık 45 bin dersliğin onarım çalışmaları tamamlanarak öğrencilerin hizmetine sunuldu. 3 bin 100 yeni derslik de tamamlanarak yeni eğitim öğretim döneminde hizmete açıldı. Yeni atanan veya görev yeri değişikliği nedeniyle yeni görev yerlerinde çalışmaya başlayacak öğretmenlerin barınma sorunlarının çözülmesi ve eğitim öğretim hizmetlerinde aksama yaşanmaması amacıyla öğretmenevi ve akşam sanat okullarında konaklama hizmeti sağlandı. Öğretmenlerin deprem bölgesi dışındaki illere tayin istekleri yerine getirildi, deprem bölgesi dışındaki illerde görev yapan öğretmenlerden gönüllü olanlar deprem bölgesine görevlendirildi, farklı zamanlarda yapılan atamalarla öğretmenlerin sağlık özrü ve aile birliğine dayanan yer değiştirme işlemleri gerçekleştirildi."

"Deprem bölgesinde öğrenciler ile 1 milyon 59 bin 854 görüşme, veliler ile 513 bin 650 görüşme ve öğretmenler ile 954 bin 414 görüşme gerçekleştirilerek bireysel ve grupla psikolojik destek çalışmaları yürütüldü"

Bölgede görev yapan ve yeni atanan öğretmenlerle yapılan birebir görüşmeler neticesinde öğretmenler için ihtiyaç duyulan konteyner sayıları ilçe bazlı olarak tespit edildiği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi: "Konteyner ihtiyaç planlaması öğretmenlerle birlikte ailelerinin de konaklamasını sağlayacak şekilde yapıldı. Belirlenen konteyner ihtiyacı AFAD Başkanlığına iletildi ve toplam 11 bin 76 konteynerin illere sevki AFAD tarafından yapıldı. Öğrencilerin istedikleri illere nakilleri gerçekleştirildi, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için ayrılan 70 bin burs kontenjanın 30 bini depremzede öğrenciler için kullanılmak üzere 100 bine çıkarıldı. İller arası nakli yapılanlar ile afet bölgesinde eğitime devam edecek öğrencilere 26 milyon 885 bin 685 adet ücretsiz ders kitabı ve yardımcı kaynak dağıtıldı. Öğrenme kayıplarının telafisi için destekleme ve yetiştirme kursları ve yaz okulları açıldı, örgün öğretim dışında kalan vatandaşlar için giyim, el sanatları, nakış, sanat tasarım, görsel sanatlar, dekoratif sanatlar, moda tasarım, yiyecek içecek gibi alanlarda halk eğitimi kursları açıldı. Yaklaşık 5 bin kişilik Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimi (MEB AKUB) ekipleri, enkazda arama-kurtarma çalışmalarına katıldı, AKUB ekipleri, bölge dışından gelen ekiplerin çalışmalarının koordine edilmesi ve çadır kurulumu, yiyecek-içecek dağıtımı gibi görevler de yaptı. Öğretmenevi ve akşam sanat okullarında 754 bin 180 depremzedeye konaklama ve yemek hizmeti verildi. 370 binin üzerinde öğrenci, taşımalı eğitimden ve yemek hizmetinden yararlandı. Öğrencilere toplam 80 bin kırtasiye seti yardımı yapıldı. LGS ve YKS’ye girecek öğrencilere yönelik 83 bine yakın tablet dağıtıldı. Sınıflara 15 bin etkileşimli tahta kuruldu. TRT EBA kanallarından yayınlanan derslerin takibi için 30 bini aşkın televizyon dağıtıldı. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilere destek olmak için 82 özel eğitim destek çadırı ve konteyner sınıfı oluşturuldu. Deprem bölgesinde tüm çadır bölgeleri ve toplanma yerlerinde çocuklar için 416 adet psikolojik destek, oyun ve etkinlik çadırı kuruldu. Bu çadırlarda 4 bin 574 rehber öğretmen/psikolojik danışman görev aldı. Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda öğrenciler ile 1 milyon 59 bin 854 görüşme, veliler ile 513 bin 650 görüşme ve öğretmenler ile 954 bin 414 görüşme gerçekleştirilerek bireysel ve grupla psikolojik destek çalışmaları yürütüldü."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER