ÖZEL HABER
Diyarbakır, geçtiğimiz şubat ayında yaşanılan büyük deprem felaketinden etkilenen iller arasında olması nedeniyle zor günleri atlatmaya çalışırken, genel seçimler ile turizm sezonu ve kentteki huzur ortamına ilişkin Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Olay Gazetesi Muhabiri Sedat IRMAK'a önemli açıklamalarda bulundu.
DESOB Başkanı Ebedinoğlu, yaşanılan depremin yıkıcı olduğunu esnaf ve sanatkâr kesiminin bu felaketten yoğun biçimde etkilendiğini aktarırken, devletin bütün kurumlarıyla esnafın ve sanatkarın yanında olduğunu da dile getirdi.
“Deprem sonrası esnafımıza birçok destek verildi”
DESOB Başkanı Ebedinoğlu, oda olarak yaptıkları girişimleri ve depremin esnaf ve sanatkârlar üzerindeki etkilerini şu sözler ile açıkladı: “Biliyorsunuz biz gerçekten asrın felaketini yaşadık. Dünyada yüzyıllardır belki yaşanmamış bir depremi ülkemiz yaşadı. Özelikle doğu ve güneydoğu bölgemiz en büyük tahribatı yaşadı ve bu tahribatı hala his ediyoruz, hala toparlanamadık. Herkes burada ağır bir darbe yedi. On binlerce insanımız hayatını kaybetti. Yüz binlerce insanımız evinden, barkından, işinden oldu. Tabi bunların telafisi için hükümetimiz büyük bir çaba içerisinde. Bu konuda büyük bir çaba ve mücadele var. Devletimiz bütün birimleri ile sivil toplum kuruluşlarımız ve halkımız elinden geldiği kadar büyük fedakârlıklar yaptı ve hala yapılıyor. Bu felaketten bir ders çıkarmalıyız. Ülke olarak, millet olarak, devletin bütün birimleri olarak almamız gereken tedbirleri almamız gerekiyor. Çünkü Türkiye bir deprem bölgesidir. Tabi ki, yaşanılan deprem ile birlikte özellikle bizim temsil ettiğimiz kesim, bölgede istihdamı sağlayan büyük bir kesimdir. Hizmet sektöründe özellikle esnafın yanında on binlerce gencimiz çalışmaktadır. Bu depremden sonra birçok insanımız işsiz kaldı. İşyerleri kökünden yıkılan, yok olan birçok esnaf, sanatkârımız ve tüccarımız var. Bunların ayağa kalkması için birçok destek verildi, halada bu de destekler devam ediyor. Bu vesileyle de teşekkür ediyorum.”
“2 milyar TL üzerinde düşük faizli kredi esnaf ve sanatkârlarımıza verildi”
Yaşanılan yıkıcı depremin ardından verilen destekler hakkında bilgiler aktaran DESOB Başkanı Ebedinoğlu, Tarihte görülmemiş bir destek ile esnaf ve sanatkârlara desteğin verildiğini Sadece Diyarbakır özelinde son 6 ayda 2 milyar TL üzerinde düşük faizli kredinin esnaf ve sanatkâr kesimine verildiğini belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu destekler esnafın ayakta kalması için önemlidir. Esnafımızın borçları, vergi borçları, bağ kur prim borçları ertelendi. Kullanmış oldukları kredi borçları 6 ay ertelendi. Bunlar önemli desteklerdir. İşyeri yıkılanlarla ilgili mutlaka kalıcı projelerin üretilmesi lazım, kalıcı çarşıların mekânların oluşturulması lazım. Bizde binlerce mekân, işyeri, mesken, daire yıkılmak zorunda ve şuanda da yıkımı devam ediyor. Şuanda 26 bin konutluk projeler yürütülüyor. Bu yıkılan işletmelerinde bu projelere dâhil edilmesi için çaba gösteriyoruz. Gelen bütün yetkililer ile görüşüyoruz. Hatta bundan sonra yapılacak olan TOKİ projeleri içerisinde bağımsız çarşılar yapılacak. Çünkü bina altlarında işletme ve işyerlerinin olmasının doğru olmadığını gördük. Umuyorum ki sahadan bizim temsil ettiğimiz kesimin sesi duyulur ve projeler ona göre hazırlanır”
“Yeni kabine esnafı ekonomik ve sosyal olarak umutlandırdı”
Gerçekleşen genel seçimler ile değerlendirmelerde bulunan DESOB Başkanı Ebedinoğlu, esnaf ve sanatkârın ekonomik dalgalanmalardan çok yönlü etkilendiğini kurulan yeni hükümetten birçok konuda beklentilerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca başkan ebedin oğlu Batmanlı Bakan Mehmet Şimşek’in ekonominin başında olması ve bölgeden de Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak Cevdet Yılmazın atanmasının, yeni kabineyle ilgili olarak vatandaşları hem ekonomik olarak hem de sosyal olarak umutlandırdığını söyledi.
“Bölgemizde istihdamı yaratan en büyük kesim esnaf ve sanatkârdır”
Bölge iş gücü ve hizmet payı hakkında konuşan DESOB Başkanı Ebedinoğlu, esnaf ve sanatkâr kesiminin büyük bir istihdam oluşturduğunu ve yeni teşvik paketleri için beklentilerinin olduğunu da ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Bölgemizde istihdamı yaratan en büyük kesim esnaf ve sanatkâr kesimdir. Bu konuda örnek olarak şunu söyleyebilirim. Yıllardır Diyarbakır organize sanayi bölgemizin kalkınması için onlarca teşvik açıldı ama istihdam sayısı 15 bindir. Öte yandan esnaf ve sanatkârlarımızın, hizmet sektörümüzün yanından baktığımız zaman 80 bin ile 100 bin arasında bir çalışanımız vardır. Bu işletmeler depremle birlikte ağır bir yara aldı. Yeni dönemde bu işletmelerin ayakta kalması için küçük işletmelere, Kobilere ve hizmet sektörüne yeni bir teşvik paketi için beklenti içerisindeyiz. Özellikle de hem deprem bölgesi, hem de doğu ve güneydoğuda ki illerimiz için bu önemli. Eğer bu tedbir alınırsa batı illerine inşaat için, turizm için göç eden birçok gencimiz kendi ilinde istihdam edilir ve kendi işlerinin başına dönerler diye düşünüyorum”.
“Sanayiden önce Diyarbakır’ın turizm ile anılması gerekiyor”
DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, turizm sezonun hakkında da çeşitli değerlendirmelerde bulunarak, Diyarbakır’ın kültürel öğelerinin ve tarihsel yapılarının önemli olduğunu ve tarihsel dokunun kullanılmasıyla esnaf ve sanatkârlar için büyük bir turizm hareketliliğinin yaşanmasına zemin hazırlayacağını ve özelliklede bu yaz huzur ve güven ortamının olduğunu söyleyerek turizm hareketliliğinin oluşacağının altını çizdi.
Sanayiden önce Diyarbakır’ın turizm ile anılması gerektiğini vurgulayan DESOB Başkanı Ebedinoğlu, “Bizdeki tarihi doku, tarihi yapılar tarihi eserler dünyada sayılı ülkeler arasında ilimizi gösterilmektedir. Örneğin bir Çin seddinden bahsederken dümdüz bir duvarı anımsanırız. Oysa bizim 6 kilometreyi geçen burçlarımız var. 82 tane burcumuz bulunuyor. Yani bu burçların tamamen restore edilerek turizme açılması bir hareketlilik oluşturur. Yine yakın tarihte Zerzevan kalesi var, Eğil ilçemiz var, Ergani’miz var, burası insanlığın ilk yerleşim yeri ve buğdayın ilk ekildiği yer. Bu bölgelerin turizm anlamında işletilmesi ve tanıtılması gerekiyor. Bu bölgeler, bölge ekonomimize esnaf ve sanatkârımıza, turizmimize büyük bir katkı yapacaktır. Diyarbakır turizm açısından kapsısı açık, yüreği açık, kapasitesi çok yüksek bir ildir. Bölge turizmi açısından sadece Diyarbakır’ı değerlendirdiğimiz zaman, belki de milyonlarca turisti çekebilecek kapasiteye sahip bir ildir. Bunun alt yapısını gerek yerelden, gerekse turizm bakanlığımızın destekleriyle, biz sivil toplum kuruluşlarıyla, esnaf ve sanatkârlar olarak destek vererek oluşturmalıyız. Turizmin önünün açılması için çaba içerisinde olalım ama kolektif bir çalışma ile yapmamız gerekiyor. Yoksa bireysel, bir oda olarak veya sadece belediye olarak, valilik olarak, bakanlık olarak düşünülmemesi lazım. Bütün paydaşları içerine alan bir uzlaşma ile birlikte mutlaka kentle ilgili alınacak kararlarda bir masa kurulması gerekiyor. Bu takdirde Diyarbakır turizminin ona katlanacağı kanaatindeyim. Burçlarımız restore edilirse orada esnaf ve sanatkârımız el sanatlarından tutun, kafe ve kafeteryasına kadar işletme haline getirilebilir. Yani o yapılara zarar vermeden meslekler orada kendi alanında hizmet verebilir turizm için. Bu tür yerlerin turizme açılmasıyla birlikte ciddi anlamda bir dikkat çekecektir. Ulusal ve uluslararası turizm kapılarını da açacaktır. Şuanda Sur ilçesinde ciddi bir hareketlilik var. Yani potansiyeli biraz artırmak için sur içerisindeki yapıları ve tarihi eserlerin biran önce onarılması gerekiyor. Sur ilçemizde kentsel dönüşüme ciddi anlamda ihtiyaç var. Bununla ilgili yeni projelerin hazırlanması gerekiyor. Bu projelerin hazırlanıp hayata geçirilmesi takdirde inanıyorum ki Diyarbakır turizmde ülkemizin bir numarası olacaktır” şeklinde konuştu.
“Biz, barış ve huzur içerisinde yaşamak zorunda olan bir ülkeyiz”
Geçmişte yaşanılan birtakım güvenlik sorunlarının olduğunu ancak günümüzde alınan önlemler sayesinde geçmişte yaşanılan güvenlik açısından oluşan birtakım sıkıntıların ortadan kalktığını ifade eden DESOB Başkanı Ebedinoğlu, “Geçmiş yıllarımızda biliyorsunuz birinci önceliğimiz huzur ve güvendi. Biz huzur ve güvenin dışında bir şey tartışmazdık. Çünkü kepenklerimizi açamıyorduk, işletmelerimizi açamıyorduk bu bir gerçektir ama çok şükür bugün o sorunumuz yok. Olsa bile mahalli anlamda bazı şeyler yaşanıyor. Temenni ediyoruz ki, onu da yaşamayız. Biz, barış ve huzur içerisinde yaşamak zorunda olan bir ülkeyiz. Yani kendi sorunlarımızı kendi içerimizde tartışarak, siyaset ile politik kararlar ile çözebiliriz. Şiddet ile artık sorunların çözülemeyeceği gerçeğini biz ortaya koyduk. Onun için ben bu vesileyle de turizm ile ilgili bölgenin güvenli olduğunu söylemek istiyorum. Şu anda güvenli bir bölgedeyiz” diye aktardı.